SN. AHMET NECDET SEZER
T.C. CUMHURBAŞKANI

01.06.2007 ve 03.06.2007 tarihlerindeki TBMM oturumlarında kabul edilen ve Yüce Makamınızın onayına sunulan 5680 ve 5683 No’ lu kanunlar 25.05.2007 tarihinde 26532 mükerrer sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 2007 yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ve Tedavi Yardımına İlişkin İlaç Uygulama Tebliğinde açıkça ortaya konan , yatan hasta reçetelerinin hastanelerden karşılanmasına ilişkin yasal düzenleme yapılıyor görüntüsü altında eczacılık mesleğine yönelik bir saldırıyı , ayrıca sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesini , halk sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturabilecek uygulamalara zemin hazırlayacak yetkilendirmeleri barındırmaktadır.


2000’li yılların başlarında Türk Eczacılar Birliği ve Birliği oluşturan Bölge Eczacı Odaları ; yatan hasta reçetelerine yönelik olarak , bir meslek grubundan beklenenin çok ötesinde bir projeyi ortaya koymuştur . Yatan hasta reçetelerinin kendi kurduğumuz, finansman ve masraflarını kendi karşıladığımız bir sistemle , üyelerimiz arasında eşit limitli dağıtımını sağlamış ve kamunun % 40 ‘ları bulan oranlarda tasarruf etmesinin yanında, konuya hem bir denetim hem de akılcı ilaç kullanımı ,halk sağlığı ve hasta hakları açısından yeni bir bakış açısı getirmiştik.


Bugünlerde düzenlemesi yapılmakta olan yatan hastalarda ağırlıklı kullanılan ilaç grubunun eczacı karlılığı yürürlükteki ilaç fiyat kararnamesi gereği % 10 -15 arasındadır. Ayrıca bilinen yollardan bu ilaçların hastanelerce temini ve kamuya fatura edilmesine yönelik hiçbir yasal engel yoktur. Ancak yeni düzenlemelerle , çok uluslu dağıtım kanalları sistem içine alınacak , devre dışı bırakılan eczacı ve eczacı odası denetiminden sonra , dağıtım kanalından perakende olarak temin edilen ilaçların kamuya satışı ve buradan sağlanacak döner sermaye karlılığı da, sistemi yürütmenin ve yandaşlarını yaratmanın güvencesini sağlıyacaktır. Ayrıca eczanelerden ilaçlar karşılanırken on-line provizyon alınmakta ve Sosyal Güvenlik Kurumlarının kendi verileriyle bu durum % 25’ ler düzeyinde ilaç tasarrufu sağlamaktadır . Bu durumda bu grup ilaçlardaki %10-15 düzeyindeki eczacı karlılığından - ki % 35 i ilk çırpıda devletimize vergi olarak hemen geri dönmektedir - tasarruf edilmeye yönelik olduğuna ilişkin yaratılan izlenim, en basit ifadeyle gerçek niyeti gizlemektir.


Ayrıca yatarak tedavi kapsamına, eczacılık mevzuatına ve tıp literatürüne de tamamen aykırı olarak günübirlik tedavi şeklinde yeni bir tanım dahil edilmektedir. Diyaliz , kanser gibi hastalıkların tedavisini gören hastalarımızın ayaktan tedavide kullandıkları ilaçlar da yine, alt yapısı yukarıda anılan kanunlarla hazırlanan model ile özel sektöre kiralanan sağlık kuruluşlarında, ilaç perakendeciliği yapacak gruplarca karşılanacaktır.


Biz aşağıda imzaları bulunan Ege Eczacı Odaları Başkanları olarak, Yüksek Makamınızın engin hoşgörüsüne sığınarak, gerek halk sağlığı açısından gerekse biz eczacıların mesleki geleceği açısından büyük tehlikeler içerdiğine inandığımız 5680 ve 5683 No’ lu Kanunların hayata geçirilmesi olasılığına karşı tespitlerimizi bilgilerinize arz eder , Yüce Makamınızın Türkiye Cumhuriyetinin her unsuru için olduğu gibi mesleğimiz ve halk sağlığı için de en büyük teminat olduğu konusundaki inancımızı belirtiriz.


SAYGILARIMIZLA,


TEB 3.Bölge İzmir Eczacı Odası

TEB 9.Bölge Eskişehir Eczacı Odası

TEB 15.Bölge Isparta Eczacı Odası

TEB 16.Bölge Denizli Eczacı Odası

TEB 21.Bölge Aydın Eczacı Odası,

TEB 29.Bölge Manisa Eczacı Odası

TEB 30.Bölge Balıkesir Eczacı Odası

TEB 32.Bölge Muğla Eczacı Odası

TEB 33.Bölge Afyonkarahisar Eczacı Odası

TEB 35.Bölge Kütahya Eczacı Odası

TEB 36.Bölge Çanakkale Eczacı Odası

TEB 46.Bölge Uşak Eczacı Odası

 

ECZACININ SESİ

www.eczacininsesi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat