Eczaneleri Ancak Eczacılar İşletir…

TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Prof. Dr.Cevdet Erdöl, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül’ün Meclis’e sunduğu eczane açabilmek için eczacı olma şartını kaldıran kanun teklifini gündeme almayacaklarını açıklayarak ”Kanunlarımız ve düşüncemiz, eczanelerin ancak eczacılar tarafından açılabileceği ve işletilebileceği yönündedir. Eczacılık Kanunu’nda böyle bir değişiklik yapmayı düşünmüyoruz” dedi.

Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, Aziz Akgül’ün hazırladığı ve Meclis Başkanlığı’na sunduğu, sağlıkçı olsun olmasın tüm girişimcilerin sorumlu doktor, diş hekimi, eczacı ve veteriner çalıştırmaları koşuluyla tıp merkezi, poliklinik, eczane, muayenehane ve hayvan hastanesi açmalarına olanak sağlayan teklif üzerine, AKP Gümüşhane Milletvekili Ecz. Sabri Varan ve AKP Ağrı Milletvekili Kerim Yıldız ile birlikte ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Erdöl, eczane açabilmek için eczacı olma şartını kaldıran kanun teklifini gündeme almayacaklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile birlikte yaptıkları görüşmeler sonucunda, böyle bir teklife sıcak bakmadıklarını ifade eden Erdöl, teklifin yasalaşmasının da mümkün olmadığını belirtti. (teb)

Tehlike Çanları Eczacılık Mesleği İçin Çalıyor!

6197 sayılı yasa, eczacı ortaklığının önünü açarsa- ki bu sonuçta meclis komisyonlarında sermaye şirketi modeline dönüşecek- işte o zaman eczacılık mesleğinin Türkiye’de sonu gelmiş demektir.

Çünkü dünyada zincir eczanelerin kurulduğu ülkelerde süreç böyle işledi.

Önce eczaneler birer birer şirket bünyesine katıldı, daha sonra eczacılar tasfiye edildi ve ücretli çalışanlar haline getirildi. İsrail, İngiltere, İrlanda ve Danimarka gibi ülkelerde artık bildiğimiz anlamda bir eczacılık mesleği yoktur.

Fransa, İtalya, İspanya gibi çoğu Avrupa ülkesinde zincir eczaneler karşı eczacılar Avrupa Birliği Platformunda mücadele ediyorlar. Avrupa’daki ilaç dağıtım tekelleri özellikle zincir eczane konusunda Avrupa Komisyonunu etkilemeye çalışıyor. Türkiye’de bugün gelinen nokta eczacılar için bir varoluş mücadelesinin başlayacağının göstergesidir.




Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat