Eczacılar Hükümet Politikalarına Karşı Yürüdü

Türkiye'nin dört bir yanından 10 bine yakın eczacı ve eczane teknisyeni Kadıköy'e yürüdü. Hükümetin sağlık politikasını protesto eden eczacılar ödemelerin yapılmasını istedi; ilaç veremez duruma geldiklerini söyledi. TEB mitinge destek vermedi.

BİA (İstanbul) - İstanbul, Mersin ve Trabzon Eczacı Odalarının çağrısıyla Kadıköy Meydanı'nda toplanan Türkiye'nin dört bir yanından yaklaşık 10 bin eczacı ve eczane teknisyeni hükümetin sağlık politikalarını protesto ederek eczanelerin kapanma noktasına geldiğini söyledi.

Trabzon, İzmir, Ankara, Bursa, Zonguldak, Mersin, Eskişehir, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Isparta ve Şanlıurfa'dan gelen eczacı ve teknisyenler dün öğlen Haydarpaşa Numune Hastanesi'nin önünde buluşarak Kadıköy'e yürüdü.

Yürüyüşte "Eczacı-kalfa, omuz omuza", "AKP sağlığa zararlıdır", "Eczaneler bizimdir bizim kalacak" sloganları atılırken katılımcılar özelleştirmelere ve Uluslararası Para Fonu politikalarına karşı pankartlar taşıdı.

Türkiye Eczacılar Birliği'nin (TEB) destek vermediği mitingde konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan "Eczacılar emeğinin karşılığını alamıyor. Burada sadece eczacıların değil tüm toplumun sağlık sorunlarına dikkat çekmek için toplandık" dedi.

Kaplan, 2004'te çıkartılan ilaç fiyat kararnamesiyle birlikte eczacılara ayrılan payın azaldığını; ilaç üreticileri ve dağıtımcılar kar ederken eczacıların ve kamunun zarara uğradığını söyledi.

Kaplan'ın ardından mitinge katılan diğer eczacı odası başkanları da konuşmalar yaptı. Sanatçı Sadık Gürbüz de bir dinleti sundu.

"Eczaneler ilaç veremez durumda"

Kaplan mitingi düzenleme amaçlarını şöyle sıraladı:

* Mevcut ödeme gecikmeleri ve 2004 İlaç Fiyat Kararnamesince eczacı meslek hakkının düşürülmesi sonucu eczanelerin iflasın eşiğine geldiğini vurgulamak,

* Yeniden gündeme getirilen avans uygulamalarına ve dayatılmak istenen 75 günlük ödeme süresine yönelik tepkilerimizi ortaya koymak,

* Haksız kesintiler, sürekli değişen kurallar ve yetersiz provizyon sistemleri nedeni ile ilaç veremez hale geldiğimizi kamuoyuna aktarmak,

* IMF dayatmaları neticesi siyasal iktidarlarca gündeme getirilen yasalar, yalnızca ilaç sanayi ve dağıtım tekelleri gözetilerek hükümet eliyle yürürlüğe konulan düzenlemeler ve depoların satış koşullarında dayattığı katı uygulamalar sonucu eczacının tam bir ekonomik kıskaca alınmasını protesto etmek,

* 6197 sayılı yasa ile ilgili "olmazsa olmazlarımızın" söz verilmesine rağmen yeni taslakta göz ardı edilmesini ve mesleğimizin can damarı 1262 sayılı yasayı ortadan kaldırmaya yönelik girişimleri kınamak.(EÜ)

.....



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat