ECZACILARA YOKLAMA GELİYOR.

12/MART/2006 RADİKAL

 

Yurdagül ŞİMŞEK

ANKARA- Eczanelere yeni düzen geliyor. Hükümetin üzerinde çalıştığı projeye göre; yıl içerisinde görevi başında üç kez mazeretsiz olarak bulunmayan eczacıların faaliyetleri durdurulacak.

Kamuoyunda sık sık dile getirilen ‘yanlış ilaç verildi’, ‘eczacılar işinin başında durmuyor’ şeklindeki eleştiriler üzerine hükümet harekete geçti. Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Eczacılar Birliği’nin de görüşlerini alarak yeni bir yasal düzenleme için çalışma başlattı. Bu konuda hazırlanan taslak, eczacılıkta köklü değişiklikler öngörüyor. Buna göre eczacılık fakültesi bulunan üniversitelerin bünyesinde iki yıllık eczane teknisyenliği yüksekokulu açılacak. İlk mezunlar verilinceye kadar bir defaya mahsus olmak üzere en az üç yıl eczanede çalışmış olanlara ilk yardım ve ilaçların tanıtımına yönelik kurs düzenlenecek.

RUHSAT İPTALİ

Taslak ‘yanlış’ ilaç vakalarına karşı eczacıya bazı yükümlülükler de getiriyor. Buna göre, eczacının yıl içerisinde görevi başında mazeretsiz olarak bulunmadığının üç kez tutanakla tespit edilmesi halinde, eczanenin faaliyeti İl Sağlık Müdürlüğü tarafından durdurulacak. Sorunlu eczaneden bir hafta içinde açıklama gelmezse veya yapılan açıklama kabul edilmezse, eczane ruhsatı iptal edilebilecek.

Türk Eczacılar Birliği’nin verilerine göre, Türkiye’de 22 bin 500 eczanede 10 bin civarında ilk-ortaokul mezunu, 5-6 bin civarında ise lise mezunu personel çalışıyor. SSK reçetelerinin de eczanelere devredilmesiyle, eczanelerin devlete olan çalışma oranı yüzde 85’e çıkıyor. Söz konusu taslağın yasalaşması halinde eczanede çalışanlar kurslara tabi tutulacak, belli bir süre sonra da iki yıllık yüksek okul mezunu olmayanlar eczanelerde kalfa ya da çıraklık yapamayacaklar.




Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat