Eczacıbaşı: Yerli üretici korunmalı

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türk ilaç firmalarının artan yabancı rekabetine karşı korunması yönünde hükümeti uyardı.

Burcu Göksüzoğlu


İSTANBUL - İbrahim Ethem, Fako, Biofarma, Deva, Münir Şahin ve son olarak Eczacıbaşı iştiraklerinin yüzde 75’inin Çek Zentiva’ya satılmasının ardından ilaç sektöründe yabancıların payı yüzde 69’a yükseldi. Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, yabancıların Türk ilaç pazarına ilgisinin ardında yüksek büyüme potansiyelinin yattığını söyledi.

Eczacıbaşı, “Dünyada ilaç pazarında gelişmekte olan ülkelerin payı artış gösteriyor. Gelişmiş pazarların büyüme hızı yüzde 4-6. Gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızı yüzde 10’un üzerinde. Bu pay yüzde 17’lerden yüzde 30’lara yükselecek. Bu da büyük ilaç kuruluşlarının ilgisini gelişmekte olan ülkelere yöneltiyor” dedi.

Eczacıbaşı, Türkiye’de artan sağlık harcamaları karşısında devletin aldığı tasarruf tedbirlerinin eşdeğer ilaç gelişimini hızlandırdığı belirtti ve bu nedenle yabancıların sektöre ilgisinin sürmesini beklediğini ifade etti.

‘YERLİ KURULUŞLARIN ÖNÜ AÇILMALI’
Yerli kuruluşların önünün açılması gerektiğini kaydeden Bülent Eczacıbaşı, “Burada eski moda devlet korumasını kastetmiyorum. Ruhsatların hızlandırılması, geri ödeme riskinde kolaylaştırmalar sanayi açımızdan önem taşıyor. Bunlar yapılmazsa yerli firmalar güç duruma düşebilir” dedi.
‘YERLİ ŞİRKETLERE NEFES ALMA PAYI VERİLMELİ’
Eczacıbaşı, hükümetin önlemler alarak yerli şirketlere nefes alma payı vermesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Devletin tasarruf ederken kolay yola gidip ilaç firmalarını güçlük içine sokacak önlemler almaktan vazgeçmesi gerekir. Bu yeterince yapıldı; fiyatlar düşürüldü. İlaç firmaları güç duruma sokuldu. Ar-Ge geliştirilmeli. Ar-Ge giderlerini masraf yazanlara ceza kesmekten vazgeçilmeli. Eşdeğer ilaçlar desteklenmeli. Bu yazılım ve satımını desteklemek yoluyla olabilir. Bunu bazı ülkeler yapıyor.”



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat