ECZACI KAMUOYUNA
47 Eczacı Odası'nın ortak bir eylem kararlılığında birleştiği, Genel Seçimlere çok az bir zaman kaldığı bu günlerde bizlere S.G.K. tarafından dayatılan, eczacılık mesleğinin yürütülmesine engel olan, kabul edilemez nitelikteki S.U.T., T.U.T., Ödeme Genelgesi ve Protokol hakkındaki görüşmeler T.E.B.Merkez Heyeti'nin 2007 Protokolü'nü imzalamasıyla sona ermiştir.
Zamanlaması, eczacının haklı tepkisi nedeniyle sorunlarımızın çözüme kavuşması açısından bizleri umutlandıran eylemlilik takvimi, S.G.K. ile T.E.B. Merkez Heyeti arasında müzakereler devam ederken ortaya çıkmıştır. Ancak dün ( 02.07.2007 ) akşamı itibariyle imzalandığını öğrendiğimiz Protokol'de hala kabul edilemeyecek birçok noktanın bulunduğunu üzülerek görmekteyiz. Müzakerelerin oldukça zor koşullarda, S.G.K.'nın ve eczacının Protokolsüz bir ortam yaratmama baskısı altında yürüdüğünü bilmekle birlikte, 47 Eczacı Odası'nın kararlı bir duruşla göze aldığı eylemlilik kararının boşa harcandığını, T.E.B. Merkez Heyeti'nin eczacı tabanının gücünü kullanmadığını ve olması gerekenden daha kötü koşullara razı olduğunu görmekteyiz. Eylemlilik takvimi içindeki pazar günü 3 büyük gazeteye tam sayfa ilan verilmeden ve uzlaşma sağlandıktan sonra Başkanlar Danışma Kurulu toplantısı yapılarak gelinen nokta başkanlara anlatılmadan Protokol'ün imzalanmasının müzakereleri zaafa uğrattığını ve eylemimizi zayıflattığını düşünmekteyiz. Telefon ile aldığımız bilgilere göre S.U.T.'da bazı iyileştirmeler yapıldığı söylenmesine rağmen henüz Tebliğ değişikliği çıkmadan Protokol imzalanmıştır. Ne yazık ki imzalanan Protokol de beklentilere cevap vermemektedir.
Odamızın Protokol üzerinde yaptığı açıklamalara göre sırasıyla aşağıdaki maddelerde sıkıntılar tespit edilmiştir.
3.1 Belediye'ye ait sağlık kurumlarının hizmet alınacak, reçete yazılacak kurum ve kuruluşlar arasında yer almaması durumu değiştirilmelidir.
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılan diş tedavilerine ait ilaç bedelleri ( hekim tarafından tedavi sırasında kullanılan hariç) ödenmemelidir.
3.2.11 Endikasyon uyumuna bakılacak durumlar çok karmaşık bir hale gelmiştir. Neredeyse tüm ilaçlar endikasyon uyumu aranacak ilaçlar kapsamına alınmıştır.
3.2.12 Reçetesiz raporlu ilaç karşılanması (S.U.T.'un 12.3 maddesi) iptal edilmelidir.
3.3.4 maddesi S.U.T.'tan çıkarılmalıdır.
3.4 Poliklinik muayene ücreti eczaneler tarafından tahsil edilmemelidir.
3.8 Eczacının sembolü olmuş "Kabil-i Rücu" olayı iptal olmalıdır.
3.10 Küpürler iade edilmelidir.
4.2.1 Kan ürünü ve hemofili ilaçlarının satış vaadi ve iskontolarının az olması nedeniyle her hafta fatura edilmeli ve hemen ödenmelidir.
4.3.1 Örnekleme yöntemi tercih durumundan çıkarılıp dayatma haline gelmiştir.
4.3.2. İade reçetelerin düzeltilerek kuruma iadesi eczane tarafından teslim alındıktan sonra 30 gün içinde yapılabilmelidir.
4.3.5, 4.3.6 Maddelerinde belirtilen durumlarda % 50 oranında avans ödemesi bu protokolün en kabul edilemez maddesidir.
4.3.7 Kurumun yaptığı yanlış ödemelerin faizi eczacıdan alınmaktadır. Yersiz ödemelerin sorumlusu eczacı değildir.
4.3.8 Eczacının prim borcu alacağından düşülmemelidir. Eczacının alacağı geciktiği zaman da Kurum faiz ödemelidir.
5.6 Cezai Şartlar ve sözleşme Feshi konusu Oda Hukuk müşaviri ile birlikte değerlendirilmektedir.
Sözleşme feshi olan eczacıların web sayfasında ilan edilmesi eczacının ticari itibarı açısından sakıncalıdır.
Kurum denetlemelerinde Bölge Eczacı Odaları'ndan yetkili talebi en az denetlemeden 1 iş günü önce yapılmalıdır.
Katılım paylarının geri ödenmesi ile ilgili herhangi bir takvim belirtilmemiştir.
BURSA ECZACI ODASI