ECZACI KAMUOYUNA

24.04.2006

Bilindiği gibi, SSK'nın serbest eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti almaya başlamasının üzerinden 14 aylık bir süre geçti.

Geldiğimiz nokta da :

1) Eczacı, Bütçe Uygulama Talimatı'nın tüm anlaşılmazlıkları, uygulama zorluklarına, kurumdan kaynaklanan tüm sorunlara karşın, kaotik bir ortam içinde binbir zorlukla ilaç ve eczacılık hizmetini büyük bir özveri ile vermektedir.

2) Özellikle teşhise uyumlu ilaç reçetelenmesi ve bu koşulda ilaç verilmesi tam bir aldatmacadır. Eczacının ilaç ödeneğinin kesintilere uğratılabilmesinin ana gerekçesi baştan yaratılmıştır. Çünkü, ilgili herkesin bildiği gibi, hekimlerimizin reçetede ki hastalık teşhisi ile ilintili reçete yazma alışkanlıkları yoktur. Ülkemizde hastalık teşhislerinin bir standardı olmadığı gibi, prospektüs-endikasyon standardı da yoktur.
Bir de buna olmayacak, haksız kesinti gerekçeleri eklenince eczacının meslek hakkı ciddi olarak eksiltilmektedir.

3) SSK'nın uyguladığı avans ödeme sisteminde % 90 lık bölüm sözleşmede ki süreye uygun olarak değil, gecikmeli olarak ödenmektedir.

4) Geri kalan % 10 luk ödeme bölümüne ise adeta el konulmuştur. İstanbul'da % 10 luk bölüm için (şimdilik) 7 aylık bir gecikme söz konusudur. 7 ay geciken para,el konulmuş paradır.

5) Reçetenin eczaneye gelişinden, reçetelerin kuruma teslimine dek bir dizi sorun da çözüm beklemektedir.

6) Uygulamaların tümü bölgesel farklılıklar göstermektedir.

SONUÇ OLARAK İLGİLİ KESİMLERE BAKTIĞIMIZDA;

1) Hasta ve hasta sahipleri serbest eczanelerden ilaç ve eczacılık hizmeti almaktan memnundur.

2) İlaç Sanayi SSK'nın kapısında 6 aylık, 1 yıllık alacak kovalamaktan kurtulmuş, çok yüksek iskontolarla verdiği ilacını en fazla % 11 iskonto ile vermektedir.

3) İlaç Dağıtım Kanalları cirolarını büyük oranda arttırmıştır.

4) AKP İKTİDARI MUTLUDUR ÇÜNKÜ, ECZACININ İLACINI VE HİZMETİNİ SİYASİ PRİME ÇEVİRMEKTEDİR. YÜKÜ ECZACININ SIRTINA YIKMIŞ SİYASİ RANT SAĞLAMIŞ VE SAĞLAMAKTADIR. DÖNÜP, 35 MİLYON SSK'LIYA: "BAKIN, BEN SİZİ İLAÇ KUYRUKLARINDAN KURTARDIM" DEMEKTEDİR.

AKP iktidarının bu siyasal iki yüzlü tavrı ve dayatmaları kamuoyu önünde etkin bir biçimde teşhir edilmelidir.

BU BÖYLE DEVAM EDEMEZ.

Bizim şu anda SSK ya yaptığımız iskonto %3.5 değildir.
El konulan %10 lar ve haksız kesintiler eklendiğinde en az %15 dir.

ECZANELERİMİZ BUNA UZUN SÜRE DAYANAMAZ.

Üstelik, bu duruma alıştırılmaya, yaşananların meşrulaştırılmaya çalışıldığını "üzülerek" gözlemlemekteyiz.

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜLMESİ VE MESLEK HAKKIMIZIN ALINABİLMESİ İÇİN:

TÜM MESLEKTAŞLARIMIZI, ECZACI ODALARINI, ECZACI KOOPERATİFLERİNİ, TÜM ECZACI ÖRGÜTLERİNİ, DERNEKLERİNİ HİÇ AYIRMADAN MERKEZİ BİR ETKİNLİK DİZİSİ BAŞLATMASI İÇİN TÜM ECZACILARIN TEPE ÖRGÜTÜ TEB'E DEMOKRATİK BASKI YAPMAYA DAVET EDİYORUZ.

YANISIRA, SSK'NIN ECZACININ SIRTINA YIKILIŞINI GERİ ÇEVİREBİLMEK VE ECZACININ MESLEK HAKKINA DARBE VURAN, ECZACILARI BÖLEN YENİ KAMU KURUMLARI İSKONTOSU OLAYINI YENİDEN DEĞERLENDİREBİLMEK İÇİN TÜM TEB BÜYÜK KONGRE DELEGELERİNE, OLAĞANÜSTÜ TEB GENEL KURULU YAPILABİLMESİ İÇİN HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ.

ŞİMDİ DEĞİLSE, NE ZAMAN!

TEB' DE ASLİ GÖREVİNİ YAPMAYA, ECZACILARIN HAKLARINI SAVUNMAYA ÇAĞIRIYORUZ.

YARIN ÇOK GEÇ OLACAK...

Eczacı kamuoyunun bilgisine ve değerlendirmesine sunuyoruz.

Saygılarımızla.

ECZACININ SESİ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat