Düzce'de reçete otomasyon projesi denenmeye başladı.
ECZACININ SESİ / www.eczacininsesi.com
İletişim Merkezi (SABİM) Nedir?
SABİM’den sorumlu Bakan Danışmanı Dr. Ekrem Atbakan SABİM ve çalışmalarını anlatıyor.
"Temmuz 2003 yılında faaliyete başladık. Bir tarafta sağlık hizmetini üretenler, yani Sağlık Bakanlığı ve bağlı bütün teşkilatları, diğer tarafta da sağlık hizmetini alanlar, yani 70 milyon Türk vatandaşı. Biz sağlık hizmetini üretenlerle alanlar arasında bir iletişim köprüsü oluşturmak istedik. Ayrıca sağlık hizmetini alanların, bu hizmeti üreten mekanizmalara direkt olarak ulaşabilmelerini sağlayacak bir mekanizma oluşturmak istedik.
Siz vatandaşı yeterince bilgilendirmediğiniz zaman bu dönüp dolaşıp yine size yeni bir iş yükü olarak geri dönüyor. Siz vatandaşı doğru ve tatmin edici bilgilendirseniz bir çok konuda iş yükü azalacak. Bu anlamda biz SABİM’i ciddi bir bilgilendirme kavramının üzerine kurmak istedik. Sistemin bir amacı da geri dönüş almak. Yani hizmeti üretenler olarak, bu işin en tepesindeki bakanlık mevkisi olarak, biz hizmeti alanların da düşüncelerini almak istiyoruz. İşte şikayet burada devreye giriyor. Bunu, burada bir şikayet mevkii olarak bulunmadığımızı belirtmek için söylüyorum. Bu geri dönüşlerden vatandaş bizim ürettiğimiz hizmetlerle ilgili olarak nerelerde sorun yaşıyor, nerelerde sorun yaşanıyor onu anlıyoruz. Bunun fotoğrafını çekebilmek çok önemli.
Bugüne kadar kamuda ölçerek yönetme mantığı hiç oturmamış bizim ülkemizde. Bakan, müsteşar veya bir yerin genel müdürü, bu gün her bakanlıkta böyledir. Ankara’da makamında oturduğu zaman en uç noktadaki bir çok şeyden sorumludur ama bunları iyi yönetebilmek için elinde verisi yoktur. Veri olmadan, süreci ölçmeden hiçbir şeyi yönetemezsiniz. Sadece tahmin ile el yordamıyla gidersiniz. İşte biz SABİM’i bu noktada çok büyük bir veri havuzu olmaya aday olarak görüyoruz."
Sağlık Bakanlığının uygulamayı düşündüğü İl Sağlık Otomasyon Projesi :