"Doktorun tedavi seçenekleri kısıtlanıyor”
Ege Eczacı Odaları yatan hasta reçetelerinin hastane eczanelerinden karşılanması uygulamasının halk sağlığını tehdit eden bir durum yaratacağını iddia etti
Ege Eczacı Odaları, yatan hasta reçetelerinin hastane eczanelerinden karşılanması uygulamasının ilaca erişimi zorlaştıracağını ve uygulamanın ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiğini belirtti. Ege Eczacı Odaları Danışma Kurulu Toplantısı’nın Sonuç Bildirgesi yayınlandı. Afyonkarahisar Eczacı Odasında İzmir, Eskişehir, Isparta, Denizli, Aydın, Manisa, Balıkesir, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak ve Çanakkale eczacı odalarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, yürürlüğe giren SGK ve Maliye protokolleri ile gerçekleşen değişimlerden söz edildi. Değişimlerin ardından eczacıların daha dikkatli davranması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada, SGK ile gelen değişikliklerin getireceği olumsuzluklara da değinildi.
Yatan hasta reçeteleri
Açıklamada yatan hasta reçetelerin 15 Ekim’den itibaren sadece hastane eczanelerinden karşılanacak olmasının Türkiye geneli düşünüldüğünde, hastaların ilaca erişimini zorlaştıracağı dile getirildi. Doktorun tedavi seçeneklerini kısıtlayan bir uygulama olacağı söylenen hastane eczanelerinin, hastaları hastanede yatarken bile kendi bütçelerinden harcama yapmaya zorlayacağı dile getirildi. Bunun halk sağlığını tehdit eden bir durum yaratacağı belirtildi. Yargıya yapılan başvurulardan sonuç alınmasının beklendiğinin ifade edildiği açıklamada uygulamanın yürürlüğünün daha ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiği de vurgulandı. SGK bünyesindeki emekli ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin muayene ücretlerinin ve ilaç katılım paylarının kaynağından kesilmesi uygulamasına geçilmesiyle birlikte, eczacıların tahsil ve takibinde zorlandığı bu olgunun tüm kurum emeklilerini de kapsayarak genişlediği belirtildi. Katılım paylarının eczane tarafından takibinin sağlıklı yapılabilmesinin, provizyon sisteminin buna olanak tanımasıyla mümkün olacağının altının çizildiği bildiride, “Hem alınan icmal listelerinde hem de ödeme ekranlarında, katılım paylarının şeffaf bir sistem içeriğinde kesilerek eczacıya ödenmesinin izlenmesini olanaklı kılan düzenlemelerin yapılması için SGK nezdinde girişimlerde bulunulmalıdır” denildi.
Miadı dolan ilaçlar
Süresi geçen ilaçlardan da söz edilen bildiride, gelişmiş ülkelerin tümünde bu tür ilaçların kimyasal atık sayıldığı hatırlatılarak şu sözlere yer verildi;
“Süresi dolan ilaçlar ‘Kirleten temizler’ ilkesiyle üretici firmalar tarafından eczanelerden dağıtım kuruluşları aracılığı ile toplanarak, insanlara, hayvanlara ve doğaya zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmektedir. Ancak aynı üreticiler ülkemizde miadı geçen ürünlerine sahip çıkmamaktadır.
Ayrıca bu ürünlerin satılmadan eczane stoklarında miadı dolmuş olanlarının, üreticiler tarafından geri alınmaması kabul edilemez bir durumdur. Firmanın ürününü satın alıp bedelini ödemiş olan eczane, miadı dolana kadar o ilacı satamamanın getirdiği stok maliyeti yetmezmiş gibi birde bu ürünün ana parasını da kaybetmektedir. Bu durumun önüne geçilmesi için TEB Merkez Heyeti tarafından çalışma başlatılmalı ve gerekli girişimlerde bulunulmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
SGK ve Maliye protokollerinin tüm eczacı odalarına kan ürünü reçeteleri, yatan hasta reçeteleri, işyeri hekimlerince yazılan reçetelerin yanı sıra diyaliz reçeteleri için de önemli görev ve sorumluluklar getirdiği ifade edildi. Uygulamaların aksamaması için dikkatli davranılması gerektiği de hatırlatıldı.
Tüm bölgede hasta sağlığını merkezde tutan, eczaneler arası eşitlik ilkesine uygun, kamu çıkarlarını gözeten bir sistemin yerleştirilmesine çalışıldığının belirtildiği bildiride, “Bu çabalara kurumsal ya da kişisel çıkar beklentileri ile engel olmaya çalışan kişi ya da şirketlerin, ortaya koydukları her türlü direnç ve karşı etkinlikler odalar arasında hızla paylaşılacak ve en şiddetli şekilde ve toplu olarak yanıtlanacaktır” sözlerine de yer verildi