Doktorlar antibiyotiği yuttu!

Tıp öğrencileri ve öğretim üyelerinin yarıya yakını kendini hasta hissettiğinde antibiyotik alıyor. Pratisyenler üç reçeteden birine antibiyotik yazıyor. Bilinçsiz kullanım toplumun sağlığını bozuyor

 RADİKAL - İZMİR - Antibiyotikler gereksiz kullanıldığında bakterilerde bu ilaca karşı direnç gelişebilir. Bunun sonucunda hastaya her defasında daha güçlü ve daha geniş kapsamlı antibiyotik vermek gerekir. Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi, çevredeki ve sağlık kurumlarındaki bakteri popülasyonlarını da etkileyeceğinden, toplumsal bir sorun da oluşturur. Ateşi düşürmek amacıyla antibiyotik kullanımı toplumumuzda ne yazık ki oturmuş yanlış bir kanıdır. Oysa antibiyotikler kesinlikle ateş düşürücü değillerdir. Hastalık uygun antibiyotikle tedavi edildiği zaman, hastalığın diğer belirtileriyle birlikte ateş de düşer.
Antibiyotik kullanımı için bütün dünyada kabul edilen bu bilgiler ne yazık ki doktorlar tarafından ya bilinmiyor ya da uygulanmıyor. 678 üniversite öğrencisi, 602 üniversite öğretim üyesi, 77 tıp fakültesi son sınıf öğrencisi ve 475 pratisyen hekimle yapılan araştırma antibiyotik kullanımında doktorların da cahil olduğunu gösteriyor.

Soğuk algınlığında kullanıyorlar
Araştırmayı gerçekleştiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olan Prof. Dr. Çağrı Büke, çalışmayla ilgili şu bilgileri verdi: "Öğrencilerin yüzde 32'si, öğretim üyelerinin yüzde 36'sı ateş düşürmek için antibiyotik kullanıyor. Yine öğrencilerin yüzde 28'i, öğretim üyelerinin yüzde 7'si ağrı gidermek için; öğrencilerin yüzde 24'ü, öğretim üyelerinin yüzde 14'ü halsizlik ve yorgunluğu gidermek için; öğrencilerin yüzde 83'ü, öğretim üyelerinin de yüzde 74'ü soğuk algınlığının tedavisinde antibiyotik kullandığını söyledi. Öğrencilerin yüzde 21'i, öğretim üyelerinin de yüzde 11'inin eczacı önerisi ile antibiyotik kullanmaya başladığı ifade etti. Öğrencilerin yüzde 44'ü, öğretim üyelerinin de yüzde 46'sı kendilerini hasta hissettiklerinde kendi kendilerine antibiyotik kullanmakta."

Pratisyenlerde de durum kötü
Tıp fakültesi son sınıf öğrencilerinin de yüzde 34'ünün antibiyotikleri nezle, grip gibi viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılabileceğini belirttiğini açıklayan Büke, "Birinci basamaktaki 475 pratisyen arasında yapılan çalışmada, hekimlerin her üç reçetelerinden birisinde antibiyotiğe yer verdiğini göstermiştir. Antibiyotikler en çok üst solunum yolları enfeksiyonları için yazılmakta. Buna karşın üst solunum yolları enfeksiyonlarında antibiyotik yazmak için doğru tanı kriterlerini belirtenlerin oranı yüzde 12. Yine pratisyenlerin antibiyotik konusundaki bilgilerine bakıldığında tıp fakültelerinden yeni mezun olanların bilgilerinin daha iyi olduğu saptanmıştır" dedi. Antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılması gerektiğini vurgulayan Büke, "Hekimlerin antibiyotik kullanımı konusunda sürekli mesleki eğitimden geçirilmeleri gerekmektedir" diye konuştu.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat