TEİS: DİYABET HASTALARININ ŞEKER ÖLÇÜM CİHAZI MAĞDURİYETİ DEVAM EDİYOR

Diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm cihazlarının tekrar geri ödeme kapsamına alınması sonrası yapılan düzenlemeye ilişkin yazılı açıklama yapan TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan “2016 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamından çıkarılan şeker ölçüm cihazları, Sendikamızın açtığı dava sonucunda Danıştay kararı ile yeniden ödeme kapsamına alınmıştır.

Ancak SGK TIBBİ CİHAZ DAİRE BAŞKANLIĞI zaten 2 yılda bir ödediği “şeker ölçüm CİHAZI “ için mevzuat değişikliğine giderek cihazların geri ödeme kodlarını değiştirmiştir. Bu durumda Diyabet hastalarının mağduriyeti giderilmemiş, reçetesine cihaz yazdırıp eczanelerimize gelen hastalarımız ilaçlarıyla beraber bu cihazı alamaz konuma gelmiştir. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir. “ dedi. 

Saydan’ın açıklaması şöyle :

“Dünyada 382 milyon kişi, ülkemizde ise 10 MİLYONU AŞKIN diyabet hastası bulunmaktadır. SGK TIBBİ CİHAZ DAİRE BAŞKANLIĞI zaten 2 yılda bir ödediği “şeker ölçüm CİHAZI “ için mevzuat değişikliğine giderek cihazların geri ödeme kodlarını değiştirmiş ve Medula ilaç uygulaması üzerinden bu cihazların verilmesini engellemiştir. Özellikle Tip 1 Diyabet ve hastaları ile insülin kullanan Diyabet Hastalarının gün içinde birkaç defa şeker ölçümü yapması hayati öneme sahipken, hastanın aynı reçetesinde yazılı olan şeker ilaçlarıyla insülinlerin yanı sıra şeker ölçüm cihazlarını alamıyor olması kabul edilebilir bir durum değildir.

Şeker ölçüm çubuklarının ödemesi Medula Eczane uygulaması üzerinden yapılıyorken Cihazların geri ödemesinin Medikal Malzeme Medula ekranından yapılmasını istemek hem medikal anlaşması olmayan eczanelere ve kuruma ek bir sözleşme süreci yükü, yani kırtasiye masrafı çıkaracak, hem de bu sözleşmeler hali hazırda olmadığı için hastalar sözleşme çıkana kadar mağduriyet yaşayacaktır.

DİYABET HASTALARIMIZIN SAĞLIĞI İÇİN YETKİLİLERE SESLENİYORUZ

TEİS olarak eczanelerimiz ve hastalarımız için yanlış olan bu uygulamanın yetkililer tarafından durdurulmasını talep ediyoruz.

Zira Kurum tarafından,16.08.2024 tarihinde resmi duyuru yapılarak 23 Ağustos 2024 tarihinden itibaren vatandaşlarımız şeker ölçüm cihazlarını sosyal güvenceleri kapsamında, rapor ve reçete ile kurum tarafında ödeneceği bildirilmiş olmasına rağmen kurum tarafından Medula Eczane siteminden ödenmesine dair işlem yapılmamıştır. Açtığımız davanın sonucu sekiz ay öncesinden belli olduğu halde hala Kurum yetkililerinin fiyat belirlememesi, hatta davanın açıldığı 2016 tarihindeki fiyat olan 20 lira ödemeyi düşünmesi yanlış ve Kurumun itibarını zedeleyen bir durumdur.

Kaldı ki piyasada şeker ölçüm cihazlarının fiyatı 300 ile 700 lira arasında değişmekte, hatta 900 liraya kadar çıkmaktadır. Bu durumda diyabet hastaları ne yapacak? Şeker ölçüm cihazı olmadan, SGK'nın ödediği şeker ölçüm çubuklarını neyle kullanacaklar?

Bu uygulama ve fiyat sorununun giderilmesi için yetkililerin bu duruma ivedilikle müdahil olmasını talep ediyoruz.

TÜM KURUMLARIN ÖNCELİĞİ VATANDAŞIN  SAĞLIĞI OLMALIDIR.

15 gün önce Resmi duyuru yapmasına ve Danıştay Kararına rağmen salt tasarruf etme mantığı ile 8 yıldır ödenmemiş olan cihazları hala ödememeye devam etmek için çeşitli bahaneler üretilmesi, adeta vatandaşlarımızın ve eczacıların  cezalandırılması kabul edilebilir bir tutum değildir.

Eczane eczacılarının sendikası olarak, diyabet hastalarımızın ilaç ve insülinleri, şeker ölçüm çubukları eczanelerimizin kontrolünde olduğu için çektikleri sıkıntıyı en iyi bilen bizleriz. İlaçlarının veya insülinlerinin ne zaman biteceği, günde kaç defa şeker ölçüm çubuğu kullandığı, şeker ölçüm çubuklarının doğru, verimli kullanılmasının anlatılması eczanelerimiz sayesinde olmakta, hastalara ücretsiz danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

TEİS olarak, hastalarımızı ve meslektaşlarımızı mağdur eden ve SGK gibi ülkemizin en büyük geri ödeme kuruluşuna  yakışmayan bu ödeme şeklinin ve ücretinin günümüz ekonomik koşullarına göre düzeltilmesi için gerekli düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını talep ediyoruz".

TEİS BASIN BÜROSU/02/09/2024



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat