Dilovası hasta mı etti?
Gebze'nin Dilovası beldesinde kansere bağlı ölümler, Türkiye ve dünya ortalamasını 2.5'a katladı. Bölgede ağır sanayi tesisleriyle, evler, bahçeler iç içe geçmiş durumda
25/02/2005
KOCAELİ - Kocaeli'nin Gebze ilçesine bağlı Dilovası beldesinde, son sekiz yılda ölenlerin yüzde 32.3'ünün ölüm nedeninin kanser olduğu belirlendi. Dünya çapında ve Türkiye'de kansere bağlı ölüm oranının yüzde 12.5'lerde seyrettiğini hatırlatan uzmanlar, Dilovası'nda evlerle ağır sanayinin tehlikeli biçimde iç içe geçtiğini hatırlattı.
120 fabrikalı belde
48 bin kişinin yaşadığı Dilovası'nda yarısı ağır sanayi tesisi olmak üzere yaklaşık 120 fabrika var. Sanayi kuruluşlarının 80'e yakını Dilovası'nın altı mahallesinden biri olan Diliskelesi'nde.
Diliskelesi ile diğer beş mahalleyi ise TEM otoyolu ve E-5 birbirinden ayırıyor. 12 bin insanın yaşadığı Diliskelesi'nde yaşayanların komşuları fabrikalar.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu bu sanayi beldesindeki sağlık sorunlarını araştırdı.
Defin raporları incelendi
Prof. Dr. Hamzaoğlu, Dilovası beldesiyle ilgili ulusal düzeyde herhangi bir hastalık verisine sahip olmadıkları için Dilovası Belediyesi'nin defin ruhsatları üzerinden ölüm kayıtlarını inceleyerek bir ön rapor hazırladı. Dilovası'nda kayıtlara göre 1996-2004 arasında toplam 494 ölüm gerçekleştiğini tespit ettiklerini ifade eden Hamzaoğlu, "Eldeki kayıtlara göre sekiz yılda gerçekleşen ölümlerin yüzde 32.3'ü kanser nedeniyle. Kanser nedenli bu ölümlerin yüzde 44'ü akciğer, yüzde 19.5'i de mide kanseri nedeniyle gerçekleşmiş" diye konuştu.
Devlet İstatistik Enstitüsü'nün ölüm kayıtlarına göre ise Türkiye'deki ölümlerin yüzde 12.5'i kanserden. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2004 verilerine göre de dünyada gerçekleşen ölümlerin yüzde 12.5'i kansere bağlı. Kanser ölümlerinin de yüzde 17.5'i akciğer, yüzde 11.9'u mide kanseri nedeniyle gerçekleşiyor.
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Estitüsü Müdürü Prof. Dr. Erkan Topuz ise "Hava kirlenince oksijen azalır ve toksit maddeler artar. Bu da kansere yol açar. Hava kirliliğinin olduğu bölgelerde en çok akciğer, mesane, mide, pankreas ve gırtlak kanseri görülür" diye konuştu.
Hep toz bulutu...
Diliskelesi'nin muhtarı Metin İvak'a göre Dilovası Organize Sanayi Bölgesi yanlış yere kurulmuş: "Dilovası'nın üzerinden bu toz bulutu hiç kalkmıyor. Havada biriken demir tozları insanların ciğerlerini parçalıyor..."
(Radikal/aa)