İstanbul Eczacı odası öncülüğünde 10 eczacı odalanınca düzenlenen “Büyük Eczacı Mitingi”, çeşitli illerden eczacı odaları üyelerinin katılımıyla Kadıköy Meydanı'nda gerçekleştirildi.
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanan eczacılar, ”Eczacılık mesleği sahipsiz değildir”, “Sağlık haktır satılamaz” yazılı pankartlar açtı. Çeşitli dövizler de taşıyan eczacılar, kortej oluşturarak Kadıköy Meydanı'na kadar yürüdü.
Mitingde konuşan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, mitingi eczacılar ezildiği, emekleri ve hizmetlerinin karşılığını alamadıkları için düzenlediklerini belirterek, ancak buraya sadece eczacıların sorunlarını değil, tüm toplumun sağlık sorunlarını konuşmaya geldiklerini söyledi.
İlaç pazarının 2005'te yüzde 45 büyüdüğünü, üretici, ithalatçı ve dağıtımcıların keyfinin yerinde olduğunu, oysa eczacıların bu süre içinde paylarının azaldığını savunan Kaplan, “Bu ülkede sağlık, eczacı, ilaç, sahipsiz değildir” dedi.
Kaplan, küresel sermayenin, tekelci ilaç sermayesinin eczacının sağlıktan elde edeceği paya gözünü diktiğini ileri sürerek, “Eczacıların yüzde 80'i gerçekten boğaz tokluğuna çalışmaktadır. Yarınından güvencesi yoktur” diye konuştu.
“SAĞLIK BAKANI YASA DEĞİŞİKLİĞİ SÖZÜ VERDİ”
İlaca ilişkin 1268 ve ilaç dağıtımına ilişkin 984 sayılı yasaların değiştirilmeye çalışıldığını ifade eden Kaplan, şunları kaydetti:
“Bu iki yasada çok temel bir şey var; ilacın satıldığı yerin eczane olduğu açık seçik yazar. Yerine getirilen nedir; Tıbbi Ürün Yasası. Tıbbi ürünün ilaçla uzak yakın bir ilgisi yoktur. Daha dün Sağlık Bakanı İstanbul'daydı ve bu mitingi düzenleyen eczacı odası başkanlarını çağırdı. Bizlere 'nedir derdiniz' diye sorduğunda dedik ki, 'siz ilacın adını yok ediyorsunuz, eczacının adını ilaçtan uzaklaştırıyorsunuz'. Bize Tıbbi Ürün Yasası'nı değiştireceklerini söylediler. 1262 sayılı yasanın kalacağının sözünü verdiler.”
Zafer Kaplan, eczacı odaları olarak mitingde bir araya geldiklerini belirterek, “Peki eczacıların tepe örgütü Eczacılar Birliği nerede? Türkiye'de eczacıların yaşadığı sıkıntıların onlar da farkında ama onların gündeminde başka konular var” diye konuştu. Kaplan'ın bu sözleri üzerine eczacılar, Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç için “Domaç istifa” sloganı attı.
“ECZACILAR TARİHİNİN EN SIKINTILI DÖNEMİNİ YAŞIYOR”
Trabzon Eczacı Odası Başkanı Nevzat Akman da, 47 oda ve Türk Eczacılar Birliği'ne miting için çağrıda bulunduklarını, ancak yaklaşık 20 odadan katılım olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Eczacılar, tarihinin en sıkıntılı dönemini yaşıyor. Hangi sıkıntımızı sayalım? Geri ödemelerdeki sıkıntıları mı, her maddesi tehdit halini alan kurum sözleşmelerini mi, haksız ve mesnetsiz kesintileri mi, ilaç fiyatı düşüşüyle eczacının üzerinde kalan zararların eczacının yok olan sermayesini tükettiğini mi, ilaç fiyat kararnamesindeki olumsuzluklar ve eczacı karlılığının törpülenmesi nedeniyle eczacının hastasına ilaç veremez duruma geldiğini mi?”
Mitinge katılan diğer illerin eczacı odası başkanları da birer konuşma yaparken TTB Merkez Konsey Üyesi Ali Çerkezoğlu da eyleme katılarak eczacılara destek verdi. |