Bu buzdağının görünen kısmı mı?
Polis bir TIR 'sahte' lösemili bebeklere özel mama, iki kamyon kullanılmış, tarihi geçmiş ilaç ele geçirmişti. FOTOĞRAFLAR: AZİZ UZUN / AA |
RADİKAL - İSTANBUL - TIR ve kamyonlar dolusu sahte, tarihi geçmiş ilacı piyasaya sürmekle suçlanan 43 kişi, dün mahkemeye sevk edildi. 'İnsanların tedavi olma şansını çalmak'la suçlanan zanlılar altı ilde, 55 noktaya yapılan eşzamanlı baskınlarda gözaltına alınmış, beraberlerinde 'eşine az rastlanır' bir yolsuzluğun ipuçlarına erişilmişti.
Mali Polis bir ihbar üzerine 8-9 Mart'ta İstanbul, Adana, Batman, Hatay, Konya ve Samsun'da 55 adrese eşzamanlı operasyonlar düzenledi. Bu operasyonlarda bir TIR dolusu 'sahte' lösemi hastası çocuklara özel mama, 190 bin sahte ilaç kutusu ve iki kamyon dolusu kullanılmış ya da tarihi geçmiş ilaç bulundu. Bu ilaçların arasında, kutusu bin-9 bin YTL'den satılan kanser ilaçları da bulunuyordu. 43 zanlı dün tutuklanmaları istemiyle Ümraniye Adliyesi'ne sevk edildi.
Mali Şube ele geçirilenlerin piyasa değerinin 17 milyon YTL civarında olduğunu tahmin ederken Sağlık Bakanlığı İlaç Eczalık Genel Müdürlüğü'nü de uyardı: "Bu olay yasal ilaç dağıtım ağının sağlıklı işlemediğini gösteriyor."
Mali Şube yetkilileri de operasyonla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada ilaç dağımında 'firma-ecza deposu-eczane sistemi'nden Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün sorumlu olduğu belirtilerek şu uyarıda bulunuldu:
"Bu olay yasal ilaç dağıtım ağının aslında çok da sağlıklı olmadığını göstermektedir. Türkiye'de toplam 430 tane ecza deposu vardır, ancak bir bölümünün şüpheli işlemler yaptıkları tespit edilmiştir. Yakalanan ilaçların bir bölümünün kanser tedavisinde kullanıldığı, ele geçirilen ilaçlar arasında süresi geçmiş ilaçların bulunduğundan hareketle mutlaka ilaçların son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi ve eczanelerden satın alınması gerekmektedir."
Operasyon kapsamında İstanbul'da beş ecza deposu, 14 eczane, iki matbaa ve 23 evde arama yapılmıştı. Emniyet'in açıklamasında promosyon olarak dağıtılan ilaçlar da sorun olarak değerlendirildi.
İlaç promosyon olur mu?
Açıklamada şöyle denildi: "İlaç firmaları tarafından eczanelere fazla ilaç satmaları halinde bedava ilaçların verilmesi, hediye verilmesi, eczacıların satamayacaklarından fazla ilaç almalarını özendirmekte olup bu durum ilaç sektörünü olumsuzluğa itmektedir. Tanıtım numunelerinin, içi boşaltılıp matbaada basılan kupürlere doldurulmak ve naylon fatura kullanılmak suretiyle depolar tarafından piyasaya sürüldüğü belirlenmiştir bu nedenle sektörün denetiminin artırılması gerekmektedir."
Seri no ve e-reçete geliyor
Sahte ilaç operasyonunun faydası da oldu! Sağlık Bakanlığı, üretilen her ilaca seri numarası vermeyi ve 'e-reçete' uygulamasına geçmeyi planlıyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Orhan Gümrükçüoğlu, şu açıklamayı yaptı: "E-reçeteyle, gerek doktorumuz, gerek eczacımız, gerekse sosyal güvenlik kurumu, yazılan ilacı, konulan teşhisi ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen tedaviyi anında takip imkanına sahip olacak. Her ilaç kutusuna üretim sırasında ayrı bir seri numarası verilmesi ve bu numaraların eczanelerden ilaçlar karşılanırken barkod okuyucular tarafından okunmasına yönelik bir proje üzerinde de çalışıyoruz."