BAKANLIK 'SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM' RAPORUNU AÇIKLADI: Sağlıkta alarm çanları   

ÖZLEM ZORCAN ANKARA
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Arahk-2006 tarihli "Sağlıkta Dönüşüm" konulu raporda, doktor sayısının yetersizliğinin sağlık alanındaki en önemli sorunlardan biri olarak gösterildi. Mevcut 52 tıp fakültesinde 31 bin 803 öğrencinin eğitim gördüğü belirtilen raporda, "Her yıl tıp fakültelerinden ortalama 4 bin 500 doktor mezun olmaktadır. Ancak bu sayı ihtiyaca yanıt vermemektedir. Artık yıllık mezun öğrenci sayısı asistan sayısını bile karşılayamamaktadır. Yeni tıp fakültelerinin açılması zorunludur" denildi.

Raporda, 1996 yılında tıp fakültesine yeni kayıt yaptıran öğrenci sayısının 5 bin 231 olmasına karşın bu sayının 2006'da 4 bin 697'ye düştüğü kaydedildi. Bakanlık raporunda, tıp fakültelerinde öğrenci sayısı azalırken, öğretim üyesi sayısının arttığı vurgulandı, 1996'da 5 bin 231 olan öğretim üyesi sayısının 2006'da 9 bin 20'ye çıtağına dikkat çekildi.

Sağlık Bakanlığı raporunda, uzman doktorların ülke genelindeki dağılımındaki adaletsizlik de açıkça görülüyor. Buna göre, Ankara'da bin 282 kişiye bir uzman doktor düşerken, Ağrı'da 6 bin 188 kişiye bir uzman doktor düşüyor.

Doğu ve Güneydoğu'da "mahrumiyet bölgesi" olarak nitelendirilen yerlerde çalışmanın yüksek ücretler ödenerek teşvik edildiği kaydedilen raporda, şu tespit yapıldı:

"Mahrumiyet bölgelerinde sözleşmeli uzman doktorlara 7 bin 400 YTL, pratisyen doktora 3 bin 600 YTL maaş ödendiği halde özellikle uzman doktor istihdamı açısından arzuladığımız sayılara ulaşamadık. Yetersiz sayıdaki doktorlar, ağırlıklı olarak büyük şehirlerde çalışma isteği taşıdığından, ülkenin daha az gelişmiş bölgelerinde doktor istihdamı zorlaşmaktadır. Doktor sayısındaki yetersizlik nedeniyle herkesin sağlık hizmetine ulaşması zorlaşmaktadır. Doktorlara teşvik edilmiş devlet hizmeti yükümlülüğü getirerek bu sorunu aşmaya çalıştık."

HEMŞİRE-EBE SAYISI DA YETERSİZ
Türkiye genelinde hemşire-ebe sayısının yetersiz olduğu da kaydedilen raporda, iller arasında hemşire-ebe sayısı bakımından ciddi farklılıklar bulunduğuna işaret edildi. Örneğin, Tunceli'de 264 kişiye bir hemşire-ebe düşerken, Şırnak'ta bin 242 kişiye bir hemşire-ebe ancak düşüyor. Bakanlık raporunda, son yıllarda sağlık personeli açısından illere önemli takviyeler yapıldığı, ancak gelinen noktanın yine de yeterli olmadığı bildirildi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat