Eski Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi-yazar Doç.Dr. Ata Soyer ‘AKP’nin Sağlık Raporu’ isimli kitabında AKP’nin, hastanın müşteri, hastanelerin işletme olduğu ve sağlığın satın alınacak bir meta olduğu düşüncesini yerleştirdiğini belirtti
AKP Hükümeti döneminde sağlık harcamaları son 25 yılın en yüksek rakamına ulaşırken, kamu sağlık kaynaklarının yarısı mal ve hizmet satın alma yöntemi ile özele aktarıldı, kamu sağlık yatırımları durma, kamu sağlık kurumları çökme noktasına getirildi.
Eski Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi-yazar Doç.Dr. Ata Soyer, AKP hükümetinin sağlık politikalarını değerlendirdiği “AKP’nin Sağlık Raporu” isimli kitabında “AKP hükümetinin, ‘sağlıkta her şey iyi gidiyor’ diye IMF ve Dünya Bankası politikalarını pervasızca ve kabadayıca uyguladığını” anlattı. Soyer’in Evrensel Basım Yayın’dan çıkan kitabında AKP’nin, hastanın müşteri, hastanelerin işletme olduğu ve sağlığın satın alınacak bir meta olduğu düşüncesini yerleştirdiğini belirtirken özellikle SSK’lerin Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra, ‘paramızı alamayız’ diye kapı dışarı edilen hasta tablolarının görülmeye başlandığını anlattı. Kamu hastanelerinde, önemsiz kabul edilen birimlerin kapatılıp ya da küçültülüp yerine kar getirecek birimlerin yapıldığı da belirten Soyer, “Genel Sağlık Sigortası”nın, sermayenin sağlık kazanımlarına saldırışı olduğunu, sermayenin yüklerini hafifletmeyi hedeflediğini ve hatta sermayeye yeni kazanç kapıları açmayı amaçladığını, aile hekimliğinin ise sağlık reformları bağlamında, ayakta bakım hizmetlerinin özelleştirilmesinin ve bunun yaygınlaştırlmasının adı olduğunu vurguladı.
Soyer’in kitabına göre, AKP hükümeti döneminde sağlık harcamaları son 25 yılın en yüksek rakamına ulaştı. 1985’te 2.5 milyar dolar, 2002’de 10 milyar dolar olan toplam sağlık harcamaları, 19 milyar dolar sınırına dayandı, kamu sağlık harcamaları ise 2002-2004 yılları arasında 8.7 milyar dolardan 16.3 milyar dolara yükseldi. Sağlık harcamalarının bu kadar artmasına karşın, kamu sağlık kaynaklarının yarısı özele aktarıldı, kamu sağlık yatırımları durma, kamu sağlık kurumlarıda çökme noktasına getirildi. Kitabında, 2005 yılı ve sonrasına ilişkin sağlık harcamaları bilgisine ise ulaşmanın mümkün olmadığını vurguladı.
Yaklaşık 20 milyar dolar olan kamu sağlık harcamalarından yarısının, mal hizmet alımı yoluyla özele aktarıldığına dikkat çeken Soyer, “Kamudan özele kaynak aktarımı, 2005’te yüzde 47’ye ulaşmıştır...” görüşüne yer veriyor. Asıl kaynak aktarımının SSK üzerinden olduğunu anlatan Soyer, 1995’te yüzde 20’lerde olan SSK’nin hizmet satın alma oranının, SSK’nin Sağlık Bakanlığı’na devrinden sonra yüzde 95’lere ulaştığını vurguladı.
Bakanlığın raporunda çelişki...
Ata Soyer, Sağlık Bakanlığı 2007 raporundan alınan bu verilere karşın rapordaki bir çelişkiye de değiniyor. Soyer, “Resmi raporlarda ilaç harcamalarının kısıldığı, yani tasarrufa gidildiği yazarken, burada kamu ilaç harcamalarının arttığı ifade ediliyor” diyor.
Kamu İlaç Harcamaları
1999 960 Milyon YTL
2000 1729 Milyon YTL
2001 3067 Milyon YTL
2002 6232 Milyon YTL
2003 6801 Milyon YTL
2004 7760 Milyon YTL
2005 8779 Milyon YTL
2006 9686 Milyon YTL