İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner, İzmir'de geçtiğimiz hafta sonu gerçekleşen aile hekimliği yerleştirme sonuçlarını değerlendirdi. Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Suat Kaptaner, İzmir'de çalışan 2036 pratisyen hekimden 1024'ünün aile hekimliği pozisyonlarına yerleştirilmek üzere başvurduğunu ve bunların 903'ünün pozisyonlara yerleştirildiğini dile getirerek şunları söyledi:
"Bu durum yüzde 55 oranında hekimin bu sözde modeli onaylamadığını göstermektedir. Seçen meslektaşlarımızın önemli bir kesiminin de adeta seçim yapmak zorunda kalmış olduklarını aslında Sağlık Müdürlüğü de bilmektedir. Hekimler seçim yapmaları için büyük baskılara maruz kalmıştır." Yerleştirmeler sonucunda İzmir il merkezinde bile 644 bin kişilik nüfusun aile hekimliğinden mahrum kaldığını söyleyen Kaptaner, Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi gibi birçok kurumun hekimlerinin aile hekimliğine aktarılarak dağıtıldığını, hastane acillerinde ve 112 Acü'de önemli sorunlar yaşanacağını belirtti.
Kaptaner, hekimlerin bin YTL ve 5 bin YTL maaş alacaklar olarak ikiye ayrıldığını ve doktorlar arasına bizzat bakanlık tarafından ayrımcılık sokulacağını vurgulayarak, şunları söyledi: "Koruyucu sağlık hizmeti gibi birinci basamak sağlık hizmetlerinin en önemli kısmını yapması planlanan Toplum Sağlığı Merkezi'nde çalışması planlanan hekimler bin YTL'lik hekimler olacaktır ve aile hekimliğini kabul etmeyerek buralarda çalışacak meslektaşlarımızın reçete yazma haklan ellerinden alınacaktır."
BOŞ KADROLAR SIKINTI YARATIYOR
Aile hekimi dağılımına bakıldığında nispeten yoksul ve göç alan çevre bölgelerin hekimsiz kaldığının görüldüğünü ifade eden Kaptaner, sağlığın kamusal hizmet olmaktan çıkarılması halinde toplumsal ayrışmanın derinleşeceği uyarısında bulundu.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey üyesi Mustafa Vatansever ise hekimlerin aile hekimliği sistemi ile yıllardır çalıştıkları bölgelerden uzaklaşmak zorunda kaldıklarını vurgulayarak, "Üstelik kentin yoksullarına hizmet veren merkezler de boşaldı" dedi.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü'nün web sayfasında yayınlanan aile hekimliği yerleştirme rakamlarına göre, İzmir'in Bayındır ilçesinde 12 hekim kadrosundan 6'sı, Beydağ ilçesinde 3 kadrodan 2'si, Kınık ilçesinde 8 kadronun hepsi Kiraz ilçesinde ise 13 kadrodan ıo'u boş kaldı.
ERKAN ÇINAR İZMİR