Türk-İş açlık sınırının 657 YTL ve yoksulluk sınırının 2 bin 141 YTL'ye yükseldiğini bildirdi. Türk-İş'e göre Ramazan ayında “şişen” gıda fiyatları bu ay normal seyrinde.
Araştırmaya göre, mutfak enflasyonu Ekim 2007 itibariyle aylık yüzde 0.25 oranında artarken, son on iki ay itibariyle fiyat artışı yüzde 10.72 olarak hesaplandı.
Türk-İş tarafından yirmi yıldan bu yana her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının sonucuna göre; Ekim 2007 itibariyle, dört kişilik bir ailenin “mutfak” için yapması gereken harcama tutarı (açlık sınırı) 657,26 YTL olurken, gıda ile birlikte konut, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür gibi diğer zorunlu harcamaların karşılanabilmesi için eve girmesi gereken toplam tutar (yoksulluk sınırı) 2 bin 140,92 YTL olarak hesaplandı.
Ramazan’da şişen gıda fiyatları normal seyrinde
Türk-İş'in hesaplamasına göre, geçen ay “Ramazan” nedeniyle birçok temel gıda maddesinin fiyatında görülen artış bu ay yerini “ılımlı” bir artışa bıraktı. Mutfak enflasyonu Eylül 2007 itibariyle aylık yüzde 0.25 oranında artarken, son on iki ay itibariyle fiyat artışı yüzde 10.72 olarak gerçekleşti.
Araştırmada, Türkiye’nin gündeminin ne olursa olsun, etkisi, ağırlığı ve yansımasının içten içe toplumu kuşatan açlık ve yoksulluğun bir önceki yıla göre önemli tutarda ek harcamayı zorunlu kıldığı belirtildi. Yaşamın geçen yılın Ekim ayına göre şimdi 207 YTL daha zamlandığı ifade edilen araştırmada, “Oysa çalışanların önemli bir bölümünün elde ettiği önemli bir gösterge olan asgari ücretteki artış aynı dönem itibariyle sadece 53 YTL oldu. Asgari ücretin halen net 419,50 YTL olduğu dikkate alındığında, toplumun önemli bir kesiminin içinde bulunduğu geçim şartlarının olumsuzluğu çarpıcı olmaktadır” denildi.
Araştırmaya göre, temel gıda maddelerindeki fiyatlara ilişkin Türk-İş'in verileri temel alındığında Ekim 2007 ayı itibariyle Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.25 oranında arttı. Bu yılın ilk 10 ayı itibariyle gıda harcaması tutarındaki artış yüzde 6.83 oranında gerçekleşti. Gıda harcaması tutarında son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 10.72 olarak gerçekleşirken, yıllık ortalama artış ise yüzde 11.52 düzeyinde oluştu.
Kaynak: ANKA