İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, devlet kurumlarına fahiş fiyatla ilaç sattığı gerekçesiyle Roche hakkında başlatılan soruşturmanın ardından Roche'nin de aralarında bulunduğu toplam 29 ilaç firması hakkında soruşturma başlatıldı.


SSK ve Sağlık Bakanlığı'na yüksek fiyatla ilaç sattığı iddia edilen Roche ilaç firmasına yönelik incelemeler yapan Başbakanlık Teftiş Kurulu, 29 firmanın devlete usulsüz olarak yüksek fiyatla ilaç sattığını belirledi.
Başbakanlık Teftiş Kurulu durumu bir raporla Sağlık Bakanlığı'na iletti. İnceleme başlatan Sağlık Bakanlığı müfettişleri 29 ilaç firmasının ithal ettiği 209 değişik ilacı Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği fiyatların çok üzerinde fiyatlarla devlet kurumlarına sattığını belirledi.
Bakanlık 113 sayfalık rapor hazırlayarak İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusu yaptı.
Suç duyurusu üzerine harekete geçen savcılık aralarında Roche, Abdi İbrahim, Bayer, Pfizer gibi firmaların bulunduğu 29 ilaç şirketi hakkında soruşturma başlattı. Daha önce Roche firmasının devleti zarara uğrattığı iddialarına yönelik iki ayrı dava açan Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş, bu soruşturmayı da yürütüyor.
Devlete fahiş fiyatla ilaç sattığı öne sürülen 29 firma yöneticilerinden 10 kişi Savcı Okumuş tarafından sorgulandı.
19 firma yöneticisi ile bazı kamu görevlilerinin de sorgulanacağı öğrenildi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından hazırlanan raporda, ayrıca soruşturmaya konu olan ilaçların miktarı ve devletin uğradığı toplam zararın da savcılık tarafından tespit edilmesi istendi. Devletin uğratıldığı zararın toplam 8 trilyon lira olduğu tahmin ediliyor.

İŞTE SORUŞTURULAN FİRMALAR:

ABDİ İBRAHİM, ABBOTT, ADEKA, ALCON, ASTRA ZENECA, AVENTİS PHARMA, MERCK SHARP&DOME, NOVARTİS, NOVO NORDİSK, OPAKIM ORGANON, PFİZER, PHARMACIA, ROCHE, SANOFI-SYNTHELABO, SANTA FARMA, SCHERRING ALMAN, SCHERRING-PLOUGH, SERVIER, SOLVAY, BAYER, BOEHRINGER INGELHEIM, BRISTOL MYERS, ERKİM, FAKO, GEN, GLAXO-SMITHKLINE, LUNDBECK, LILLY, GÜREL.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat