20 yıldır şifa dağıtıyorlar
Vakfın kurucu üyesi Ayhan Tokgöz, geçen yıl toplanan 12 bin ton geri dönüşebilir katı atığın hastane inşaatı ve sağlık hizmetlerinin finansmanında kullanıldığını söyledi. |
ÇAĞRI BİLGİN
İSTANBUL - Fakirlere şifa dağıtan Lokman Hekim Sağlık Vakfı'nın (LHSV) 20 yılda tedavi ettiği hasta sayısı 435 bine ulaşmış. Vakıf, 1989'dan beri de atık, hurda kâğıt, kola kutusu, naylon, plastik, pet, lastik ve kullanılmış yazıcı kartuşu topluyor. Buradan elde ettiği geliri de yine fakir hastaların tetkik ve tedavisi için harcayan vakfa bugüne kadar ne bir sağlık bakanı ne de bir hükümet yetkilisi uğramış.
LHSV'nin kurucu üyesi Dr. Ayhan Tokgöz, "Biz bu işi bir sosyal sorumluluk olarak görüyoruz. Gebze'deki hastaneyle Levent'teki poliklinikte, gönüllü bağışlar ve toplanan atık kâğıtlardan elde edilen gelirle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 20 yıldır Gebze ve çevre halkına ücretsiz ya da sembolik bağış karşılığında kaliteli sağlık hizmeti sunuyoruz. Türkiye'deki tıp anlayışı ve uygulamasında görülen bazı boşlukları doldurmak, ayrım gözetmeksizin tüm insanlara kaliteli sağlık hizmeti sunmak amacıyla bu işe başladık. Tabii takdir edilseydik mutlu olurduk" diye konuştu.
Derviş'e randevu talebi
Tokgöz'e, "Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş'le temasa geçtiniz mi? Vakfınıza teknik ve maddi destek konusunda UNDP de bir şeyler yapabilir" diye sorduğumuzda Tokgöz şu yanıtı verdi: "Avrupa Birliği'ne (AB) bugüne kadar beş proje sunduk, şu ana kadar herhangi bir sonuç alamadık. Fakat 24 Temmuz'da Dünya Bankası'nın finansal alt kuruluşu IFC ile 24 Temmuz'da bir anlaşma imzalayacağız. Bu geri dönüşümle ilgili bir projenin finansmanıyla ilgili olacak. UNDP Başkanı Kemal Derviş ile görüşmek isteriz. Kendisinden randevu talep etmek isteriz."
20 YKr'ye muayene
Verilen bilgiye göre, LHSV, 1986 yılında uzman, idealist, genç hekimler tarafından, öncelikle Türkiye sınırları içinde, sağlık hizmetine ihtiyaç duyan kişilere maddi bir kaygı duymaksızın hizmet etmek amacıyla Medeni Kanun'un 903. maddesi uyarınca kurulmuş. Kurucu üyeliğini Dr. Ayhan Tokgöz, Dr. İrfan Gökçay, Dr. Gülbin Gökçay ve Dr. Aydın Arıcı üstlenmiş. İlk olarak Gebze'nin Beylikbağı mevkiinde faaliyete geçen vakfın hizmet ağı, 1988 yılında Levent'te açılan poliklinikten elde edilen bağışların Gebze'ye aktarılmasıyla daha da genişletilmeye başlandı.
Gebze, Beylikbağı'nda ilk hasta kabulünün başladığı 7 Temmuz 1987 tarihinden bugüne kadar geçen 20 yılda yaklaşık 435 bin hastanın tetkik, tedavi ve kontrolü yapıldı. Bu muayene tetkik ve tedavilerin yaklaşık 145 bini sembolik bir bağış karşılığı veya tamamen ücretsiz gerçekleştirildi. Vakıf arşivinde yaklaşık 148 bin hasta dosyası bulunuyor. Kayıtlarda bazı hastaların yalnızca bir kez, bazı hastaların ise 1520 muayenesi var.
Bugün LHSV'deki bir muayene için 10 YTL ücret alınıyor. Bu düşük ücreti dahi ödeyecek imkânı bulunmayan hastalara LHSV Sağlık Karnesi verilerek, muayene ücreti olarak 20 kuruş, 50 kuruş ya da 1 YTL bağış alınıyor. Tahlil ve tetkiklerde ise yüzde 70 indirim uygulanıyor. Sembolik bağış rakamlarını dahi ödeyemeyeceğini beyan eden hastalardan, durum tespiti yapıldıktan sonra hiçbir ücret alınmıyor.
Yatırım 1.5 milyon dolar
LHSV'nin, politika, tarikatlar veya tek bir büyük sermaye grubu ile bağımlılığı yok. LHSV tamamen kişisel dostlarından, yardımsever kişi ve kuruluşlardan aldığı ayni ve nakdi yardımlarla Gebze-Beylikbağı'ndaki 25 yataklı hastanenin inşaatını ve tefrişini tamamladı. 2006 yıl sonu
itibarıyla 17 bin kişi ve kuruluş LHSV'ye bağış yaptı. LHSV, laboratuvarları, doğumhanesi, ameliyathaneleri, acil servisi ve ambulanslarına ilaveten birçok tıbbi uzmanlık dalında da hizmet veriyor. LHSV hastane binasında, 2001 yılından beri, yedi gün 24 saat poliklinik hizmeti veriliyor. Yatırımların bugüne kadarki tutarı 1.5 milyon doları buluyor.
Çöpten çıkan eğitim bursu
LHSV'nin kurucu üyesi Dr. Ayhan Tokgöz'ün verdiği bilgiye göre, vakfa gelir olması için 2006'da, her ay yaklaşık 1000 ton geri dönüşebilir katı atık toplandı. Halen bu operasyonda gönüllü 40 kişi çalışıyor. Geri dönüşümden elde edilen gelir, hastane inşaatında ve sağlık hizmetlerinin finansmanında kullanıldı. Ayrıca kendilerine başvuran başarılı ancak maddi geliri yetersiz olan ve öncelikle tıp eğitimi gören öğrencilere de karşılıksız eğitim bursu veriliyor.
Sponsor arıyor
Vakıf yönetimi, ofislere ücretsiz olarak dağıttığı mukavvadan yapılan kâğıt biriktirme kutularının yapımı için de sponsor aradığını duyurdu.
Yeşil Kart, Mavi Kart'tan doğdu
Fakir hastalar çöplerden elde edilen gelir sayesinde 50 kuruşa muayene olabiliyorlar. Bunun için hastanenin 1000 kişilik listesinde yer almak ve yine hastane tarafından verilen 'mavi karta' sahip olmak gerekiyor. Aylık geliri en fazla 250 YTL olan hastalar ve kirada oturanlar mavi kart alabiliyorlar. Ancak mavi kart vermek için doktorlar hastaları öncelikle evlerinde ziyaret ediyor. Yeşil kart sahibi olmak, mavi kart sahibi olmak için yeterli değil. Doktorlar hastanın komşularıyla da konuşarak bu yardımı hak edip etmediğine bakıyorlar. Mavi kartlı hastalara ilaçları ücretsiz veriliyor. Ayrıca bu hastalar toplanan giysilerden de yararlanabiliyorlar. Bazı hastalara da mavi kart yerine indirim kartı veriliyor. Bu hastalar yüzde 70 indirim alıyorlar. İndirimsiz hastalar içinse tedavi ücreti 15 YTL. Verilen bilgiye göre mavi kart 1991 yılında devreye girdi. Bundan tam üç yıl sonra devlet 'yeşil kart' uygulamasını başlattı.