Kuryeyle 'eve teslim ilaç hizmeti' tartışma yarattı

İSTANBUL - İstanbul'da telefon ya da internetten siparişle evlere yemek ve market alışverişlerini teslim eden bir firma, ilaç servisi de yapmaya başladı. Evlere ilaç servisinin yasak olduğunu söyleyen İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan'sa suç duyurusunda bulunacağını söyledi.
Market 7-24 Tüketim Malları Pazarlama ve Ticaret A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Barış Çeviker, İstanbul'da internet üzerinden veya telefonla verdikleri market ve restoran hizmetine bu ay ilacı eklediklerini açıkladı. Bakırköy'de başlayan uygulamanın tüm İstanbul'a yayıldığını belirten Çeviker, uygulamayı Ankara, İzmir ve Antalya'ya da yaymayı hedeflediklerini anlattı.
Çeviker, "Nöbetçi eczanenin yeri uzak veya bilemiyorsunuz. Ya da eczane yakınınızda ama hastanızı bırakıp gidemiyorsunuz. Bu durumdaki vatandaşların istedikleri ilacı 'www.ilac7-24.com'a veya 444 77 24 numaralı telefona bildirmeleri halinde en geç yarım saatte evlerine teslim ediyoruz."
İlaç satma ruhsatları olmadığını, sadece kurye hizmeti verdiklerini anlatan Çeviker, sipariş verilen ilacın en uygun eczaneden satın alınarak fişiyle birlikte kapıya teslim edildiğini vurguladı.
Bu hizmet karşılığında ilaç ücretinin yanı sıra gündüz 10 YTL, gece 15 YTL kurye ücreti alındığını belirten Çeviker, vatandaşların 444 77 24 numaralı telefonu çoğu zaman sadece bulundukları semtlerdeki nöbetçi eczane ismini sormak için aradıklarını ifade eden Çeviker, bu durumda da gerekli bilgiyi verdiklerini söyledi.

'Suç duyurusunda bulunacağız'
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan'sa kuryeyle eve teslim ilaç uygulamasının yasak olduğunu belirterek, şirket hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Kaplan şöyle tepki gösterdi:
"Bu işi yapanların ilaçları eczaneden alıp almadıkları belli değil. Ülkemizde 'çalınan ilaç' diye bir şey var. Üstelik sahte ilaçlar da mevcut. Kuryenin ilacı eczaneden fiş karşılığı alması da yetmez. Çünkü hastaya veya yakınına kullanacağı ilaçla ilgili bilgi aktarmak gerekir. İlaç satmak, ilacı torbaya koyup vermek değildir. Eczacılar bu iş için eğitim görüyor. Hastanın kullandığı başka ilaç var mı yok mu, ilacı nasıl kullanacak, tansiyonu, şekeri veya başka bir hastalığı var mı; bütün bunlar konusunda eczacının bilgilendirmesi gerekiyor. Hastanın kullandığı başka bir ilaç varsa, onunla etkileşim yapabilir. Bunu motosikletli bir kurye yapamaz. Bu site yetkilileri hakkında Sağlık Bakanlığı ve savcılığa suç duyurusunda bulunacağım." (aa, Radikal)

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat