YARD: Yaban hayatı için çalışan bir dernek
[Sesonline] Türkiye’de varlığı ile önemli bir boşluğu doldurmaya çalışan "Yaban Hayatını Araştırma ve Rehabilitasyon Derneği (YARD)" Türkiye’deki yaban hayvanları ve yaban hayatı ile ilgili araştırmalar yapmak, hasta, yaralı ve bakıma muhtaç her türlü yaban hayvanının bakımı, iyileştirilmesi, rehabilitasyonu ve tekrar doğaya kazandırılması yönünde çalışıyor.
Dernek, faaliyetleri ile yaban hayvanları ile ilgili hayvan refahı, hayvan sağlığı ve bu konularla bağlantılı halk sağlığı hususunda çalışmaları gerçekleştirmek, toplumsal açıdan bilgilendirici, eğitici faaliyetlerde bulunuyor ve yaban hayatını koruma faaliyetlerine destek veriyor.
Yaban Hayatını Araştırma ve Rehabilitasyon Derneği (YARD), yaban hayatı rehabilitasyonu ile ilgili çalışmalarını, dernek üyeleri, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden gönüllü öğrenciler, Öğretim Üyeleri ve araştırma görevlileri ile birlikte sürdürüyor. Bu çalışmalarda faaliyet gösteren öğrenciler ve veteriner hekimler eğitim amacıyla yurt dışına kısa süreli kurslara gönderilmiş.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden, dernek (YARD) üyesi ve Veteriner Fakültesi öğrencileri “Hellenic Wildlife Hospital”- Yunanistan ve “Green Balkans Rehabilitation and Rare Species Center”, hem de “Stara Zagora Tarım Enstitüsü ve Veteriner Fakültesi”- Bulgaristan’da eğitim çalışmaları yapma olanağı bulmuş.
ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR
“I. Avrasya IWRC Yaban Hayatı Rehabilitasyon Sempozyumu ve Eğitim Kursu” Uluslararası Vahşi Yaşam Rehabilitasyon Kurumunun (IWRC), uluslararası alanda ilk kez düzenlediği bir sempozyum. Yunanistan’ın ev sahipliğinde Atina şehrinde “Hellenic Wildlife Hospital” -Atina’da düzenlenmiş. Türkiye’den de eğitim çalışmaları için Dr. Ümit Kaya, Akife Kaya ve Edvin Wam Vaassen, “Yırtıcı Kuşları Bilimsel Araştırma ve Rehabilitasyon Merkezi” adına sempozyuma katılmışlar.
Dernek yetkililerinin verdiği bilgiye göre, bu çalışmalar kapsamında “II nd Eurasian IWRC Wildlife Rehabilitation Symposium and Educational Course” eğitim semineri ve kursu 16-20 Mayıs 2002 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenmiş.
KATILIMLAR BELGELENİYOR
Kurs sonrası IWRC ve Kursu düzenleyen yırtıcı kuşları bilimsel araştırma ve rahabilitasyon derneği, TC. Çevre ve Orman Bakanlığı ve TC. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi tarafında düzenlenen sertifikalarını alan yaban hayatı rehabilitatörleri bu konuda yetkili makamlarca bu sertifika ile yaban hayatı rehabilitasyonu yapabilme izni verilmiş. Dernekle ilgilenenlerin başvurabileceği web sitesinin adresi de şöyle: WWW.YABAN.ORG
GELECEĞE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Derneğin geleceğe yönelik perspektifleri arasında yaban hayatı veteriner hekimliğini kurmak, yaban hayatı hayvan hastaneleri ve rehabilitasyon merkezleri açmak, yaban hayatı konusunda eğitimli veteriner hekim ve rehabilitasyon uzmanları yetiştirmek için eğitim
seminerleri ve çalıştaylar düzenlemek, bölgesel dernekleri ve rehabilitasyon merkezlerini altyapısını oluşturmak gibi konular yer alıyor.
Dernek yetkililerinden edinilen bilgilere göre, bu amaca ulaşmak için genel ve bölgesel mesleki eğitim ve geliştirme kursları düzenlemeye hazırlanıyor. Şu anda, "yaban hayatı rehabilitasyonu" (yırtıcı
kanatlılar ve memeliler) dersi seçmeli ders olarak Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin, Avrupa Eğitim Kurumları Birliği akreditasyon çalışmaları bünyesinde ders programına eklenmiş. Bu ders programıyla, yaban hayatı rehabilitasyon çalışmalarının ve yaban hayatı veteriner hekimliğinin geliştirilmesine büyük katykı sağlaması bekleniyor.
Dernek, bir "Yaban Hayatı Merkezi" olarak çalışmalarını sürdürürken ve henüz kuruluş çalışmaları aşamasında, "Hellenic Wildlife Hospital" (Athens-Greece), International Wildlife Rehabilitation Council (IWRC) (California-USA), Green Balkans (Stara
Zagora-Bulgaria), Drustvo Za Zastitu Dıvljıh Ptica Jugoslavije (Belgrad-Jugoslavia) gibi kuruluşlarla ortak çalışmalarda bulunmayı sürdürüyor.
Genel Merkez ve Eğitim Birimi:
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Cerrahi Anabilim Dalı 06110 Dışkapı / ANKARA
Tel : +90312) 3170315 / 402
Faks : +90312) 3164472