'Tohum yaşamdır' şenliği başlıyor   

VOLKAN ŞAHİN
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) Hayır Platformu, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonlaşma Platformu ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenecek olan 2. Ekoloji Şenliği 9 -12 Kasım tarihleri arasında Alaşehir, Eşme, Salihli ve Sarıgöl köylerinde gerçekleştirilecek. İlki geçen yıl Gökçeada'da düzenlenen şenlik kapsamında seçilen bölgenin ve çiftçilerin sorunları masaya yatırılıyor. Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Ekoloji Şenliği 9 Kasım'da başlıyor. Şenliğin bu yıl ki teması, "Tohum Yaşamdır, Tohumuna Sahip Çık" olarak belirlendi.

TOHUMUMUZA SAHİP ÇIKIYORUZ
Çokuluslu tarım şirketleri ve onların temsilcileri tarafından yok edilmeye çalışılan Türkiye tarımına sahip çıkılması açısından Ekoloji Şenliği'nin öneminin büyük olduğunu söyleyen Üzüm Üreticileri Sendikası Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, bu yıl özellikle tütün ve üzüm üreticilerinin sorunlarının gündeme getirileceğini söyledi.

Tohumculuk yasasının Meclis'ten geçtiğini hatırlatan Çobanoğlu, "Bu bizim için çok önemli bir sorun. Bu düzenlemeyle Türkiye'nin bütün tohum ve gen kaynakları uluslararası sermayenin denetimine sunuldu. Kendi tohumumuzla üretim yapmak için bile uluslararası tekel konumunda olan bu firmalardan izin almak durumuna düşüyoruz. Çiftçi sendikaları ve uluslararası çiftçi örgütleri haklı olarak buna büyük tepki gösteriyor. Biz de bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Ekoloji Şenliği'nde bu konuyu gündemimize alıyor ve 'Tohum Yaşamdır, Tohumuna Sahip Çık' diyoruz" dedi.

Şenliğin ikinci gününde çevre sorunlarını masaya yatıracaklarını belirten Çobanoğlu, "Özellikle Alaşehir ve Sarıgöl bölgelerinde bu yıl üzümlerimizde çok ciddi bir bozulma meydana geldi. Bölgeye zehir saçan altın madeni de önemli bir sorun. Bu konuyu ve çevre sorunlarını da ikinci gün tartışacağız" açıklamasını yaptı.

21. yüzyıl'da küresel sermayenin su, gıda ve enerji üzerinde egemenlik kurmaya çalıştığının altını çizen Çobanoğlu, ABD'nin Irak'ta sadece enerjiye değil, zengin tohum ve gen kaynaklarına da el koyduğunu da hatırlatarak, "Ne yazık ki bizim hükümetlerimiz de tarım alanını uluslararası tekellerin denetimine teslim edecek düzenlemeler yapıyorlar" dedi.

ÇİFTÇİ HAREKETLERİ BELGESELİ
4 gün sürecek etkinlik kapsamında, " Küreselleşme Baskısında Türkiye Tarımı", "Kışladağ Altın Madeni ve Çevreye Etkileri", "Tohumculuk Yasası ve Gıda Egemenliği", "Alternatif Tarım Politikaları", "Endüstriyel Tarıma Karşı Köylü Tarımcılığını Anlamı", "Biyogüvenlik Yasası ve GDO'lar" ve "GDO'ların Üreticilere Etkileri ve Tohum" konuları ele alınacak. Şenlik kapsamında ayrıca gazeteci-yazar Metin Yeğin'in hazırladığı, "Dünyada Çiftçi Hareketleri" adlı belgeselin de gösterimi gerçekleştirilecek.

Üzümler Meclis gündeminde
ÜZÜM SEN'in Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na yazdığı açık mektup, Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Hasan Ören tarafından soru önergesi olarak Meclis'e sunuldu. Önergede, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'den, Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerindeki üzümlerde yağmurdan dolayı meydana gelen bozulmalar konusunda bilgi istendi. Üzüm Sen'in mektubunda üzüm üretiisinin içinde bulunduğu koşullar gözler önüne serildi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat