Yapılan bir araştırmaya göre çok sayıda ilacın hammaddesi olan 400 bitki türü tükenmek üzere
Manolya
Çeviri Servisi - Kanserden gribe birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların içeriğinin önemli bölümünü oluşturan yüzlerce bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Merkezi İngiltere'deki Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Örgütü'nün yaptığı araştırmaya göre insan sağlığı açısından hayati önem taşıyan bu şifalı bitkilerin yok olma nedeni aşırı derecede toplanmaları ve dünyadaki orman alanlarının her geçen gün azalması. BBC'nin internetteki sitesinde yayımlanan habere göre, 120 ülkenin botanik bahçelerinin üye olduğu örgütün 600 üyesinden topladığı verilerle yaptığı araştırma, yakın gelecekte yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bitkilerin sayısının 400 olduğuna işaret ediyor. Reçeteyle alınan ilaçların yüzde 50'sinin kimyasallarının hammaddesinin bitkiler olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Yok olmaları sadece şu anki ilaçların üretimini zora koşmaz, yeni tedavi yöntemi ve ilaçların bulunmasına da engel olur" diyerek durumun ciddiyetini anlatıyorlar.
Araştırmayı yapan ekibin başındaki Belinda Hawkins ise insan sağlığının olmazsa olmazı olan şifalı bitkilerin karşı karşıya olduğu tehlike konusunda farkındalık yaratmanın ve bunları korumak için acilen önlem planları hazırlamanın şart olduğunun altını çiziyor.
Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan bitkiler arasında Çinlilerin 5 bin yıldır kullandığı bazı kanser ve kalp ilaçlarının hammaddelerinden manolya, kanser ilaçlarının bir diğer kaynağı olan porsuk ağacı, gut hastalığının ve löseminin tedavisinde kullanılan mahmur çiçeği ve zayıflama ilaçlarının hammaddelerinden biri olan hoodia bitkisi.