Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü’ndeki çekilme bazı kıyılarda 40 metreyi aştı. SASKİ: Şu an göl 30,62 kotunda. Bu, son yılların en düşük seviyesi.

Sapanca Gölü çekiliyor

Sakarla Gölü’ndeki çekilme bazı kıyılarda 40 metreyi buldu. Yörenin eski sakinleri görüntü karşısında şaşkın.

SAKARYA/AA

Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü ’ndeki çekilme, kuraklık ve sanayi amaçlı tüketim nedeniyle bazı kıyılarda 40 metreyi aştı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, gazetecilere yaptığı açıklamada, gölün su kaynaklarının sabit olduğunu, tüketimin ise her geçen gün arttığını söyledi.

ENDÜSTRİYEL KULLANIM ARTIYOR
Kocaeli’nin de gölden su kullanmaya başlaması ile tüketimin daha da arttığına dikkati çeken Keleş, şöyle konuştu:
“Bu yıl komşumuz Kocaeli, Yuvacık Barajı’ndaki içmesuyu sıkıntısı sebebiyle, Sapanca Gölü’nden ciddi anlamda su çekti. Bu arada endüstriyel kullanım da artarak devam ediyor. Yağışlarda da geçen seneye göre azalma söz konusu. Bütün bu faktörler bir araya geldiğinde Sapanca Gölü’nde çekilme yaşanması doğal bir sonuç oluyor. Şu an göl 30.62 kotunda. Bu, son yılların en düşük seviyesi. Önümüzdeki dönemde yağışların artmasıyla gölün toparlanmasını bekliyoruz. Şayet yeterli ölçekte yağış olmazsa göldeki çekilme devam edecektir.”

İLK KEZ BÖYLE OLDU
Rüstempaşa Mahallesi Muhtarı Nazım Özkılıç ise çocukluğundan beri gölün ilk defa bu kadar çekildiğini savundu. “Bu denli çekilmenin sebebi, bildiğimiz kadarıyla sanayi kuruluşlarının kaçak su kullanması” diyen Özkılıç, “Yetkililer bunun farkındadır. Şu an durduğumuz yerin normalde su altında olması gerekiyordu ancak yüzerken ellerimizi, ayaklarımızı kesen midyeleri avuçlarımızla topluyoruz. Gölün 50 - 60 metre çekildiği, yaban kuşlarının bile gölün ortasına uzaklaştığını görüyoruz. Gölün eski halini düşünürsek bu, vahim bir durum. Yetkililerin bir an önce önlem almalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat