Greenpeace, sözkonusu malzemenin Çin’e ulaşıncaya kadar radyasyon içerdiğinin anlaşılmamasını, Türkiye’de ise rahatça dolaşabilmesini kaygı verici bulmaktadır. Bu Türkiye’de yapılan denetimlerin eksikliğini çok açık bir şekilde göstermektedir.
Türkiye’de bu denetlemelerin yapılması konusunda sorumlu kurumlar hükümet ve TAEK’tir. Fakat bugün hem hükümet hem de TAEK, insan sağlığı ve güvenliği ile ilgili bu görevlerini yerine getirmek yerine, Türkiye’de pahalı ve tehlikeli olduğu kabul edilen nükleer enerjinin promosyonunu yapmak gibi bir misyon edindiler.
Türkiye’den gerek deniz yoluyla gerek de hava yoluyla nükleer maddelerin transferinin yapıldığı bilinmektedir. Deniz yoluyla boğazlardan 2001 yılından bu yana Avrupa, Rusya arasında nükleer atık taşımacılığının yapıldığı pekçok kez basın organlarınca duyurulmuştur. İncirlik’te depolanmış bulunan ABD’ye ait 90 nükleer silah ise rutin kontrolleri nedeniyle sıklıkla uçaklarla ABD’ye gönderilmektedir.
Gerek hükümetin gerek de nükleer teknolojinin kontrolü konusunda yetkili kuruluş olan TAEK’in asli sorumlulukları halka zarar verme ihtimalleri bulunan bu taşımacılık sırasında önlemlerin alınması ve riskin sıfıra indirilebilmesi için hepsinin durdurulması olmalıdır. Büyük risk taşıyan nükleer teknoloji hakkında halk yeterince bilgilendirilmemektedir. Radyasyon içeren maddelerin kontrolsüzlüğünü ancak bu maddeler Çin’den geri çevrilince öğrenebilmekteyiz.
Geçtiğimiz günlerde toplanan Yüksek Bilim Kurulu’ndan ise nükleer enerji santrali yapımı için üç milyar YTL ayrılması kararı çıktı. Temel görevleri arasında hali hazırda dolaşmakta olan bu maddelerin ihraç, ithal ve dolaşımını denetlemek olan bu kurumlar bunun yerine nükleer tehlikeye bulaşmakta hiçbir sakınca görmemektedir.
Ortadoğu tehlikeli bir nükleer dönemeçte, bölgedeki hemen hemen her ülke nükleer enerji santrali yapmak konusundaki isteklerini belirtiyorlar. Ortadoğu’da hali hazırda var olan gerilimi gittikçe artan bu yarışın durdurulmasında Türkiye’nin çok önemli bir sorumluluğu vardır. Şu anda içinde bulunduğumuz tehlikeli dönemeç nedeniyle, Türkiye nükleer teknoloji ve nükleer silahın bulunmadığı “Nükleerden arındırılmış bir Ortadoğu anlaşmasına” liderlik etmelidir. Ancak bunun için Türkiye’nin öncelikle ABD’ye ait bulunan 90 nükleer silahın çıkartılması ve nükleer enerji planlarından vazgeçmesi gerekmektedir.
www.eczacininsesi.com