Nüfus 1900’de 1.7 milyardı

2050 yılında 9 milyar olacak

 

Yüzyıl başından beri baş döndürücü hızla çoğalan dünyanın beslenmesi, küresel ısınmayı da hesaba katan uzmanları kara kara düşündürüyor.

 

Dünyanın çeşitli ülkelerinden 150 bilim adamı ve hükümet yetkilisi küresel iklim değişikliği ve nüfus artışının gıda stokları üzerindeki etkisi için İzlanda’da bir araya geldi. Dört günlük toplantıda toprakların aşırı kullanımı ve çölleşme sorunu ele alınacak.

 

Toplantı öncesi bir açıklama yapan İzlanda Cumhurbaşkanı Olafur Ragnar Grimsson, ‘’ Dünya genelinde toprak ve bitki örtüsü alarm seviyesinde azalma gösteriyor’’ dedi.

Öte yandan 1900 yılında 1.7 milyar olan, 2000 yılında 6.1 milyara ulaşan dünya nüfusunun 2050’den itibaren 9 milyar olacağı öngörülüyor. Gezegenin bu nüfusun karnını doyurmak için çok daha fazla gıda üretmesi şart.

 

Organizasyon komitesi başkanı Andres Arnalds, dünya nüfusu ve biyodizel kullanımı artarken daha fazla gıdaya ihtiyaç olduğu açıklamasını yaptı: ‘’Çölleşme ve toprağın bozulması sessiz bir kriz olarak karşımızda. Bazı tahminlere göre, her sene İzlanda büyüklüğünde bir toprak parçası, bitki örtüsünü yiriyor.’’

 

Birleşmiş Milletler’in bu yılki iklim raporlarına göre, küresel ısınma tüm dünyada yağış rejimlerini de değiştirecek. Bu da daha fazla ve sık yağışların ardından çölleşmeye yol açarak Afrika ve Asya’da milyonlarca insanı açlıkla karşı karşıya getirebilecek.

 

 

Dünya çölleşme tehdidi altındaki tarım alanlarının oranı: Yüzde 70

 

Tarım yapılacak kalınlıktaki toprak katmanının oluşması için gereken süre: 20 bin yıl

 

Dünya nüfusunun yarısının içecek su bulamayacağı tarih: 2032

 

Ortalama bir golf sahasının yıllık su ihtiyacı: 900 bin ton

 

1 santimetrekare kalınlığında verimli toprağın oluşumu için gereken süre: 500 yıl

 

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat