ANTALYA’da, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında hizmete alınması planlanan 156 kilometrelik Antalya - Alanya otoyolu, Türkiye’nin en önemli rafting alanı Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın da bulunduğu 1’inci derece arkeolojik SİT alanı Köprüçay Vadisi’ni 485 metrelik viyadükle geçecek.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında açılması planlanan Afyonkarahisar- Antalya - Alanya otoyol projesinin Antalya - Alanya kesimi için ÇED süreci başladı.
Karayolları Genel Müdürlüğü’nce ÇED başvuru dosyasıyla ilgili olarak 7 Nisan 2016 günü bir toplantı gerçekleştirilecek. Görüşe açılan ÇED raporunda Afyonkarahisar’dan başlayan otoyol projesinin 156 kilometrelik bölümünü oluşturan Antalya- Alanya güzergahının belirlenmesi çalışmaları sırasında ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile koordineli çalışılarak görüşlerin alındığı, detaylı arazi gezileri yapıldığı ifade edildi.
KARAYOLLARI’NIN ÇED DOSYASI: ZARAR VERMEMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI
Otoyol güzergahının Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut gelişim plan alanını bölmemek için kentin kuzeyinden ve bir miktar uzağından geçtiğinin vurgulandığı ÇED dosyasında, “Özellikle koruma ve SİT alanlarına zarar vermemek amacıyla Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile projenin her aşamasında ortak çalışmalar yapılmıştır" denildi.
MEVCUT YOL DEĞERLENDİRMESİ
Antalya- Alanya arasında D-400 karayolu tek alternatif olduğu için yükünün oldukça ağır olduğunun belirtildiği ÇED dosyasında, mevcut yola ilişkin şu değerlendirmelere yer verildi:
"Koridor üzerinde bulunan büyük ve küçük yerleşim alanları bu artışa önemli etkide bulunmaktadır. D-400 karayolunun bu kesiminde yıllık ortalama günlük değerlere bakıldığında maksimum yüzde 20 gibi ağır bir taşıt trafiği gözlenmesine karşın, bölgenin turizm ve tarım sektörlerindeki kalkınmış yapısı düşünüldüğünde, bu kesimde özellikle yaz aylarındaki ağır vasıta trafiğinin, diğer aylara göre büyük artış gösterdiği sosyo-ekonomik bir gerçektir. Önemli yerleşim alanlarının birçoğunda devlet yolunun, mevcut yerleşimlerin içerisinde kalması, çoğunlukla sinyalize kavşakların bulunması ve karayolunun geometrik açıdan yer yer düşük standartlarda seyretmesi, olumsuz yapının daha da artmasına sebep olmakta ve hizmet seviyesini düşürmektedir."
PROJENİN DETAYLARI
Antalya’da Döşemealtı Kocaçay Deresi’nden başlayacak otoyolu, Döşemealtı’yla birlikte Kepez, Aksu, Serik, Manavgat ilçelerinin kuzeyinden geçerek Alanya’ya uzanacak. Bölgenin kuzeyinde Toros dağları eteklerinde projelendirilen güzergahta, uzunluğu 22.5 kilometreye ulaşan 10 tünel, 11 kilometrelik 25 viyadük, 44 köprü, 54 altgeçit, 46 üstgeçit ve 9 kavşak yer alacak.
cumhuriyet.com.tr