Bu davranışlarınız kedinizi strese sokuyor olabilir

 
Çoğumuz, davranışlarımızın hayvanlar üzerindeki etkilerinin pek de farkında değilizdir. Kedilerle beraber yaşayan insanların elbette onları bilerek strese sokması söz konusu değil, ancak bazen istemeden ya da farkında olmadan kedilerimizi strese sokuyor, onların kendilerini gergin hissetmesine neden oluyor olabiliriz. Niyetimizden bağımsız olarak, kedimizi olumsuz etkileyebilecek davranışlarımız olup olmadığını gözden geçirmemizde fayda var. İşte kedilerimizi strese sokan, gerginleşmesine, dolayısıyla da mutsuz olmasına neden olan 5 davranış:

Kedinizin istenmeyen davranışını değiştirmek için ceza vermek

Kedinizin istenmeyen davranışını değiştirmek için pek çok yol vardır. Fakat ceza vermek bunlardan biri değildir. Ceza, problemi çözmez. Yalnızca o an için baskılar ve kediniz neyi yanlış yaptığını tam olarak anlayamaz. Dolayısıyla verilen cezalar bir süre sonra kedinizin kendisini sürekli gergin ve mutsuz hissetmesine neden olur. Ceza gerektirmeyen davranışları da yapmaya çekinmeye başlar, ürkekleşir. Bu da onun psikolojik sağlığını oldukça olumsuz etkiler.

Kedi taşıma kafesini saklamak

Çoğumuz kedimizin taşıma kafesini yalnızca veterinere gideceğiniz zaman çıkarırız. Kedilerin büyük çoğunluğu veteriner ziyaretlerinden çok hoşlanmaz ve taşıma kafesini de bu ziyaretin habercisi olarak algılar. Eğer kedinizin taşıma kafesini kedinizin ulaşabileceği, açıkta bir yerde tutarsanız bir süre sonra bu kafes kedinizin içinde oyun oynadığı ve uyuduğu bir yer haline gelebilir. Dolayısıyla kafesin ve veterinere gitmenin kedinizde yarattığı yoğun stresin biraz da olsa önüne geçmiş olursunuz.

Korkutacak şakalar yapmak

Kedinizi korkutan şakalar yapmanın zararsız olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Salatalık şakası yapılan sayısız kedi videolarından en azından birkaçını izlemişsinizdir ve sosyal medyada ne kadar eğlenceli bulunduğunu da fark etmişsinizdir. Fakat bu tip şakaların kediler için hiç komik olmadığını da söylemek zorundayız. Elbette kimse kedi dostunu kötü niyetle korkutmaz, ancak böyle şakaları iyi niyetle de olsa yapmak kedinizin nevrotik ve ürkek olmasına neden olabilir. Özellikle de kedinize mama yediği ve su içtiği yerde korkutan şakalar yaparsanız bu daha da kötü sonuçlar doğurabilir.
 
Küçük çocuğunuzun ya da köpeğinizin kedinizi sıkıştırmasını görmezden gelmek

Kedilerle bebeklerin, çocukların ya da köpeklerin halleri çok tatlı ya da komik olabiliyor. Fakat eğer kediniz bu bir araya gelmeler esnasında sıkıştırılıyorsa, bu onun için oyun oynamaktan çıkar.  Zarar göreceğini düşündüğü için kaygılanır ve daha da kötüsü bu gerçekten olabilir.  Dolayısıyla eğer köpeğinizle kedinizin oturmuş ve sevgi dolu bir iletişimi yoksa gözünüz onların üzerinde olmalı. Aynı şekilde eğer çocuğunuz küçükse ve kedinize nasıl davranması gerektiğini tam olarak bilmiyorsa yalnızca sizin kontrolünüzde bir araya gelmeliler. Sizin kontrolünüz ve dengelemeniz, hem kedinizin psikolojik sağlığı hem de aile üyelerinden herhangi birinin yaralanmaması için önemlidir.

Bütün gün uyuyan, hareketsiz kedinizi mutlu farz etmek

Kediler iyi avcılardır. Ancak çoğu ev kedisi buna eşdeğer egzersizlerden uzak kalır. Bu hareketsizlik de onların hem psikoloji hem de fiziksel sağlığını olumsuz etkiler. Bütün gün uyuyan bir kedi mutlu ve huzurlu mudur? Yoksa depresyonda mıdır? Kediler günde ortalama 16 saat uyurlar ama kalan vakitte oldukça aktiftirler. Dolayısıyla kedilerle evini paylaşan insanların onlar için egzersiz imkanları yaratması çok önemlidir. Kediniz için tırmalama ağacı alabilir ya da evde kendiniz yapabilirsiniz. Yiyecek bulmacaları da tavsiye edilen oyuncaklar arasında. Örneğin mama topu iyi bir seçenek olabilir. Böylece kediniz yemeğe ulaşmak için çaba da sarf etmiş olur. Ayrıca kedinizle saklambaç oynamak da eğlenceli bir aktivitedir  ve onunla birlikte vakit geçirmenizi sağlar.

Kaynak: vet STREET


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat