Boğaz’da kat yüksekliğini ve imar alanını artıran düzenlemeye karşı çıkan Boğaziçi Dernekleri Platformu (BODEP), Boğaziçi Belediyeler Birliği’ne başvurarak doğal, kültürel, kentsel bir SİT alanı olan Boğaziçi’nin yapılaşmaya açılmamasını istedi.
2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’nda yapılacak değişiklik için İstanbul Boğazı Belediyeler Birliği 9-10 Ocak tarihlerinde Boğaziçi İmar Planı Çalıştayı’nı yapmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın himayesinde yapılan çalıştayda Boğaziçi sahil şeridinde bina yüksekliğinin artırılması ve taban alanlarının genişletilmesi kararı çıkmıştı. Çalıştay kararına göre yapılacak değişiklikle, yüksekliği 12,5 metre olan 4 katlı binalar 5 kata; yüksekliği 15,50 metre olan 5 katlı binalar ise 6 kata çıkarılabilecek. Taban alanı kat sayısı olarak bilinen yapının arazi üzerinde yayılmasını sağlayan 0,15 oranı da 0,25’e yükseltilecek. Bir başka deyişle bin metrekare arsası olan bir kişi, 750 metrekaresini boş bırakıp geriye kalan 250 metrekarelik arsaya bina yapabilecek.
Boğaz öngörünüm bölgesinde bina boylarının uzamasına ve inşaat alanlarının genişlemesine tepki gösteren 11 Boğaziçi semt derneğinin oluşturduğu Boğaziçi Dernekleri Platformu (BODEP), Çalıştay kararlarına itiraz ederek Boğaziçi Belediyeler Birliği’ne başvurdu.
İMARA KAPALI ALANLAR İMARA AÇILACAK
Çalıştay kararı doğrultusunda gerekli yasal düzenlemeler yapıldığı takdirde Boğaziçi’nde imara kapalı arsaların kısmi olarak imara açılacağını savunan BODEP’in açıklaması şöyle:
"Boğaziçi’nde 1983 yılından beri korunmaya çalışılan görünümü olumsuz yönde etkileyecek ve Boğaziçi’ndeki betonlaşmayı artıracak olan bu değişikliği kabul etmemiz olanaksızdır. Bilindiği gibi, Boğaziçi Yasası’nda asıl amaç, İstanbul Boğaziçi alanının kültürel ve tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini kamu yararı gözetilerek korumak, geliştirmek ve gelecek kuşaklara taşımak için bu alandaki nüfus yoğunluğunu artıracak yapılanmayı sınırlamaktır.
Birçok eksikliğe rağmen, bir dünya mirası olarak kabul edilerek yönetilmesi gereken Boğaziçi hem doğal ve kültürel, hem de kentsel SİT alanıdır. Boğaziçi Platformu’nu oluşturan Boğaziçi semt dernekleri olarak bu girişime karşı çıktığımızı belirtiyoruz. Kamu yararı olmayan bu girişime ortak olmamanızı talep ediyoruz."
Başvuruyu yapan dernek isimleri ise şöyle:
1- Anadoluhisarı Turizm Kalkındırma Derneği
2- Bebekliler Derneği
3- Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği
4- Beylerbeyililer Derneği
5- Boğaziçi Arnavutköylüler Derneği
6- Büyükdere Çevre, Kültür ve Güzelleştirme Derneği
7- Emirgan’ı Sevenler Sosyal Dayanışma Derneği
8- Kandilli Derneği
9- Kuzguncuklular Derneği
10- Rumelihisarı Koruma ve Güzelleştirme Derneği
11- Sarı Platform Derneği