Raporda hastalıklardan asıl zarar görenin çocuklar olduğunu anlatan uzmanlar, doğal afetlerin ishal, sıtma, kolera gibi hastalıkları geri getirebileceğini düşünüyor.
BİA Haber Merkezi - New york
"İklim değişikliği sadece ekolojik bir olgu değil, aynı zamanda ekonomik sosyal ve insani bir problem. İklim değişikliği söz konusu olduğunda yoksullar daha fazla bedel ödüyor, çocuklarsa hepsinin ötesinde... Çocuklar bu bedeli sağlıkları, gelişimleri ve çoğunlukla yaşamlarıyla ödüyor."
"UNICEF için bu çok kritik" diyen Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF ) yöneticisi Hilde Johnson, iklim değişikliğinin yarattığı koşullarla mücadelenin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.
Dünyanın her yerinden bilim insanları ve yasa yapıcıların toplandığı Bali'deki iklim değişikliği konferansındaki tartışmalara, gençler de New York'ta bir toplantı düzenleyerek katıldılar.
Doğal afetlerden, hastalıklar ve yoksul ülkelerdeki yetersiz beslenmeden asıl zarar görenlerin çocuklar olduğu ve artan ısının çocukların durumunu daha da kötüleştireceğini vurgulayan UNICEF, 12 Aralık'ta yayınladığı raporla dünyayı uyardı.
Raporun çıkış noktası Endonezya'da yapılan iklim değişikliği üzerine tartışmalardı hazırlık sürecinde 2002'de BM Genel Kurulu'nun çocuklar için düzenlediği özel oturumun hedefleri göz önünde bulunduruldu.
Bu büyük doğal felaketin, öncelikle Bin Yıl Kalkınma Hedeflerinin (MDG) ve insan haklarının önünde çok büyük bir engel olduğunu söyleyen UNICEF Türkiye Temsilci Yardımcısı Lila Pieters'sa Radikal gazetesinin haberine göre şöyle konuştu:
"Bu bizim için özellikle çocuk yoksulluğunun ortadan kaldırılamaması anlamına geliyor. Tsunami, deprem ve kuraklıkların ekonomiye ne denli olumsuz yansımaları olduğunu yaşadık ve gördük. Eğer ekonomik gücünüz yoksa yatırım yapamazsınız ve yoksullukla mücadele edemezsiniz."
Uzmanlar küresel ısınmadan kaynaklanan doğal afetlerin ishal, sıtma, kolera gibi hastalıkları geri getirebileceğini düşünüyor. Bundan en çok çocuk ve kadınlar etkilenecek; zararın boyutu düşük gelirli ailelerin çocukları için daha büyük olacak. (GG)
* Bu haberi UNICEF resmi sitesindeki makaleden Gökçe Gündüç derledi ve Türkçeleştirdi.