Termik santralcılar, şimdi de dünyanın üçüncü büyük longoz ormanlarına göz diktiler

Kırklareli-Demirköy’e bağlı İğneada, Bulgaristan sınırına yakın, “Longoz Ormanları”yla ünlü bir Karadeniz yerleşmemiz.

Koruma altındaki “İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı”, kıyıdaki kumulları aşamadığından denize dökülemeyen derelerin oluşturduğu göletlerde, kökleri suyun içinde, birbirleriyle adeta sarmaş dolaş sık ağaçlardan oluşuyor. Avrupa’nın en geniş, dünyanın ise üçüncü büyük longozu.

Gelin görün ki bitki ve hayvan türleri zengin; aynı zamanda “kuş cenneti” olan bu eşsiz değerimize şu acımasız “termik santral”cılar göz koydular. Beğendik köyünde “EMBA Elektrik Üretim AŞ”nin planladığı “Trakya Entegre Termik Santral Projesi” için çevre yasamızda “yeşil ışık” anlamına gelen ÇED süreci başlatıldı.

Anlamı şu: Bir ÇED şirketi, “yatırımcının siparişi”yle o yatırımın “çevre üzerindeki etkileri”ni irdeleyen rapor hazırlıyor. Raporda genellikle “uygun” sonucuna varıldığından, “ÇED Olumlu Belgesi”yle tesise ruhsat verilmesinin önü açılıyor.

Başkan’ın seslenişi

İşte, İğneada’da da bu sürecin “parayı veren düdüğü çalar” misali santralcıların beklentilerine uygun sonuçlanacağını tahmin eden Belediye Başkanı Tahir Işık, basın açıklamasında diyor ki: “Milli Park’ın bitişiğindeki orman arazisine ithal kömürle çalışacak termik santral yapılmaması için sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

Bölgedeki STK’lerin hislerine de tercüman olan Başkan Işık şunları da ekliyor: “Santral yapmaya niyetlenenleri tüm İğneada ve çevre halkı adına kınıyorum. Gerek orman arazisine böyle bir yatırım yapılmaya çalışılması, gerek hemen yanı başında ‘Milli Park’ olması bakımından, planlanan bu yatırımın geç olmadan durdurulmasını istiyoruz.”

Santralın yapılması halinde, 2007’de “milli park” ilan edilen; Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nin çevre fonlarından yüklü yardım alan Longoz Ormanları’ndaki doğal yaşam büyük hasar görecek; altın kumları ile ünlü İğneada’ya her yaz gelen 400 bin turist, deşarj sularından etkilenecek.

Bu tehlike nedeniyle yatırımcı şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Eray Kapıcıoğlu’na seslenen Başkan, bakın neler söylüyor: “Siz Dünya Göz Hastanesi gibi başarılı ve nezih bir zincirin sahibi, merhametli bir işadamısınız. Yapınızda dürüstlük ve insan sevgisi var. Lütfen İğneada’mıza, longozlarımızın yanı başına bu santralı kurmayın.”

Bulgarlar da tedirgin

Bu haykırışa ne yanıt verildiğini bilmiyorum; ancak sınırın ötesinde Bulgar tarafındaki köy ve belediyeler de adeta ayaklanmış durumdalar. Bulgar basınında, Türk hükümetinden çevrenin korunmasını talep eden yazılar yayımlanıyor.

Kırklareli ve İğneda sakinleri Enerji Bakanlığı’na verilmek üzere imzaya açılan dilekçede şunları vurguluyorlar: “Burada eşsiz bir doğa mevcut, dünyanın hiçbir yerinde olmayan böcek ve bitki çeşitleri bulunmakta. Santralden sonra yaşam tamamen bitmiş olacak. Bu bir doğa katliamıdır. Durdurmak sizin elinizde.”

Biz de İğneada’dan yükselen feryada kulak asılmasını diliyoruz.

Oktay Ekinci - UYGARLIKLARIN İZİNDE

 

“Türkiye insanlığı tehdit ediyor”

Kömür dünyayı da ısıtacak!

İstanbul Haber Servisi - Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) tarafından hazırlanan rapor, dünyada planlanan yeni kömür santrallarının iklim felaketlerinin habercisi olduğunu ortaya koydu. Raporda Türkiye üzerinde çalışılan 49 kömürlü santral projesi ile 4’üncü sırada yer aldı. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Pınar Aksoğan ise yetkilileri uyararak “Kömürün hem havamıza, hem suyumuza hem de iklimimize zararı ortadayken, bir an önce bu yanlıştan dönülmeli ve yenilenebilir enerjiler konusunda bir yol haritası oluşturulmalı” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi 22 Kasım 2012

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat