ANTALYA, (DHA) - DÜNYADA çevre organizasyonlarıyla bilinen ve merkezi Londra’daki Liberatum ile EXPO 2016 Antalya işbirliğinde Uluslararası Çevre Forumu düzenlendi. Kültür, çevre ve iklim değişikliğine ithaf edilen forumda, ’Bu iklimde’ isimli belgeselinin prömiyeri de yapıldı.

Çevre sorunları konusunda düzenlediği organizasyonlarla bilinen Londra merkezli Liberatum ve Expo 2016 Antalya Ajansı işbirliğinde düzenlenen Uluslararası Çevre Forumu’nun açılış konuşmasını Liberatum kurucusu Pablo Ganguli yapı. Dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük krizin çevresel sorunlar olduğunu söyleyen Ganguli, bu krizin doğanın bir intikamı olduğunu ve bir kabus olarak karşımıza çıktığını belirtti. Expo’nun bu bölgedeki ve ülkedeki genç insanları, çevrenin önemi ve nasıl korunması gerektiği konusunda eğittiğini de ifade eden Ganguli, bu nedenle forumun Expo 2016 işbirliğiyle gerçekleşmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Expo 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Fırat Işık ise savaşlar, terör eylemleri, depremler, sel gibi felaketlerin yanında dünyayı bekleyen diğer bir küresel felaketin ise küresel ısınma ve iklim değişikliği olduğunu söyledi.



İnsanların ekonomik çıkarlarının zedelenmesinden korktukları için henüz kabul etmeye cesaret edemediklerini vurgulayan Işık, "Maalesef bu felaketin etkilerini şimdiden görmeye başladık. Binlerce yıl önce 5 derecelik iklim değişikliğinin buzul çağının başlamasına neden olduğunu biliyoruz. 2100 yılına geldiğimizde ise 5 derecelik artış beklenmekte. İklim değişikliğinin insanlara dünya üzerindeki çatışmalardan daha fazla zarar verdiği ortadadır" diye konuştu.

’İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÖÇÜ ARTTIRACAK’

Konuşmasında iklim değişikliği ve çevre kirliliğinin yarattığı olumsuzlukları çarpıcı örneklerle anlatan Işık, Dünya Sağlık Örgütü’nün raporlarına göre 2012 yılında hava kirliliği yüzünden dünyada 7 milyon kişinin öldüğünü söyledi. Işık, iklim değişikliğinin neden olacağı kuraklık ve kıtlık gibi nedenlerden dolayı 2050 yılına kadar 700 milyon kişinin göç edeceğinin hesaplandığını ifade etti.

’YEREL HAREKET EDİP, KÜRESEL DÜŞÜNMELİYİZ’

Açılış konuşmalarının ardından bisikletiyle dünyayı dolaşan gezgin ve kaşif Leon McCarron sunum yaptı. ’Günümüzde Yaban Hayatın Önemi’ isimli sunumda dünyanın farklı ülkelerinde yaptığı gezilerdeki gözlemlerini paylaştı. Doğal dünyanın korunması için yapılabilecek pek çok şey olduğundan bahseden McCarron, "Dünyaya çok kötü davrandık. Hala bunu değiştirebiliriz" dedi. McCarron’un sunumunun ardından Ceren Çerçiler’in moderatörlüğünde fotoğrafçı ve çevre aktivisti Michel Comte’nin ’Küresel Etki’ başlıklı sunumu yapıldı. İnsanların açgözlülüğü yüzünden çok tükettiğini bunun da çevre kirliliğine yol açtığını söyleyen Comte, geri dönüşüm konusuna dikkati çekti.

’TEMİZ BİR DÜNYA İÇİN TEKNOLOJİYİ KUCAKLAMALIYIZ’

Dünya’nın farklı bölgelerinde yaşanan savaşlar nedeniyle Halep, Bağdat gibi pek çok kentin tahrip olduğunu ve yeniden inşa edilmesi gerektiğini söyleyen Comte, “Bu kentler yeniden inşa edilirken yeşil şehirler olarak inşa edilebilir" diye konuştu.

Forum, ’Bu İklimde’ isimli belgeselin prömiyeriyle sona erdi.

 

 

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat