Çevre Koruma ve Araştırma Vakfı, İzmir’de Uluslararası Çevre Koruma ve Planlamada Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulamaları Sempozyumu düzenliyor
Sempozyuma, konusunda uzman Amerika’dan yedi tanınmış bilim insanı ile Türkiye, İran, Irak, Mısır ve Cezayir’den araştırmacılar katılıyor.
Türkiye’de çıkardığı ilk çevre bilim dergisi Ekoloji ile tanınan ÇEVKOR, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKKB), Türk Amerikan İnşaat ve Çevre Mühendisleri Derneği (TASCEE) ve Gediz Üniversitesi tarafından organize edilen; Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinin destek verdiği ’Uluslararası Çevre Koruma ve Planlamada Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Uygulamaları Sempozyumu’, 28-29 Haziran 2011 tarihlerinde Gediz Üniversitesi Seyrek Kampüsü’nde gerçekleştirilecek. Konuyla ilgli bilgi veren ÇEVKOR Yayın Koordinatörü Muaviz Ayvaz, konusunda uzman yabancı araştırmacılara ev sahipliği yapacaklarını, sempozyuma Amerika’dan yedi tanınmış bilim insanı ile Türkiye, İran, Irak, Mısır ve Cezayir’den de tebliğ sunacak ünlü araştırmacıların katılacağını söyledi.
Ayvaz, "Sempozyumda kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, akademisyenler, mühendisler, şehir plancıları ve ilgili diğer meslek disiplinlerinden katılımcılar olacaktır. Çevre problemlerinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve çözümünde Coğrafi Bilgi Sistemleri etkili bir şekilde uygulanmaktadır. Çevre problemlerinde etkili ve doğru kararlar alabilmek ve bu problemleri en aza indirgemek için CBS’nin sağladığı izleme, analiz edebilme, modelleyebilme ve harita üzerinde gösterebilme kabiliyeti kullanılmaktadır. Doğal alanların korunması, katı atık deponi alanlarının yer tespiti, çevre kirliliğinin izlenmesi ve modellenmesi ve çevresel etki değerlendirmesi gibi alanlarda da CBS kullanımı mevcuttur. " şeklinde konuştu.
Gelen misafirlere İzmir’in çevresini de tanıtacaklarını Agora, Selçuk, Efes’e götüreceklerini açaklayan Ayvaz, sempozyumda; çevresel konularda coğrafi bilgi sistemleri ve uzaktan algılama tekniklerinin uygulamaları tartışılacağını, havza yönetimi, havzaların jeomorfolojik özelliklerinin belirlenmesi, arazi peyzaj değişimlerinin izlenmesi, erozyonun nehirlere etkisi, toprak özelliklerinin ve erozyonun tespiti, heyelan olasılığının incelenmesi, içme suyu kaynaklarının su kalitesinin izlenmesi, göllerdeki kirliliğin değerlendirilmesi, kıyı alanlarındaki değişimlerin tespiti, afet bilgilendirme sistemi, tarihi şehir merkezlerinin yenilenme stratejilerinin belirlenmesi, çevresel sürdürülebilirlik açısından şehir planların değerlendirilmesi, şehirin büyümede arazi kullanımı ve peyzaj değişimlerinin modellenmesi, çevre dostu ulaşım yolları alternatiflerinin analizi, çevre ve kanser vakaları arasındaki ilişkinin belirlenmesi ve özel çevre koruma bölgelerinde uygulamalarını ele alınacağını da söyledi