Antik kente otel yapılmaması için 21 bin imza toplandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın otel yapımı için “ÇED gerekli değildir” kararı aldığı Phaselis antik kenti için başlatılan imza kampanyasında 21 bin imza toplandı. “Doğana ve tarihine sahip çık” sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında, yapılacak otel arazisine 1. derecede sit alanı olan antik kentin eklenmesine sert tepki gösteriliyor.

Phaselis antik kenti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 26 Aralık 2013 tarihli “ÇED gerekli değildir” raporunun ardından yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. İşadamı Fettah Tamince’nin antik kente otel yapmak istemesiyle başlayan süreç, bakanlığın izinleriyle de sürüyor. Antik kentte 180 dönümlük arazide 208 oda, 6 tenis kortu ve 3 yüzme havuzlu otel inşa edilecek. En önemlisi de bu parselin bir kısmı 1. derecede sit alanı içerisinde olacak. “Drem Of Phasalis” ismi verilen projeye 2005’te başlandı. Arazi de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Teşvik Yasası kapsamında 2005’te tahsis edildi. Bölgedeki imar planlarında yapılan değişikliklerle proje 2011’de onaylandı.

Türkiye’nin en güzel kıyılarından biri olarak bilinen antik kente otel yapımının ortaya çıkmasının ardından kamuoyu büyük tepki gösterdi. Projeye karşı imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya kısa sürede 21 bin kişi imza atarak projenin durdurulmasını istedi. Kampanya kapsamında yapılan açıklamada, “Türkiye’nin tarihini ve doğasını ranta kurban etmemek için sende bir imza ver! Bugün Phaselis’i kurtaramazsak, yarın her şeyi kaybedebiliriz... Doğana ve tarihine sahip çık!” denildi.

2 bin 700 yıllık bir kent

Phaselis kentinin MÖ 7. yüzyılda Rodoslular tarafından kurulduğu biliniyor. Uzun yıllar Likya’nın doğu kıyısının en önemli liman özelliğini koruyan kentin Kuzey Limanı, Savaş Limanı veya Korunmuş Liman ve Güneş Limanı olmak üzere 4 limanı da bulunuyor. Kentin ortasında 20-24 metre genişliğinde bir caddesi inşa edilirken kentte bir de Hadrian Su Yolu Kapısı yer alıyor. Caddenin iki yanında gezinti yolları ve dükkânları olduğu görülüyor. Ayrıca hamamlar, agora ve tiyatro gibi kamu yapıları da antik kentte bulunuyor. Bu yapıların tarihinin MÖ 1. ve 2. yüzyıla kadar uzandığı ileri sürülüyor. Milli park içinde yer alan bu bölgede piknik alanları yurttaşlar tarafından kullanılabilyor. Yat turlarıyla birçok turist Faselis ve kıyı şeridindeki diğer antik siteleri ziyaret edebiliyor. Ayrıca antik kent Antalya’daki en güzel plajlardan birine sahiptir.

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat