Çanakkale Kazdağları’na yapılmak istenen termik santralın İDK Toplantısı’na TTB, TEMA, Greenpeace ve Kazdağı Koruma Derneği gibi sağlık ve çevre örgütlerinin katılma talebi reddedildi.
Çanakkale’de bulunan Kazdağları’na yapılmak istenen termik santralının İDK toplantısına katılmak isteyen sağlık ve çevre örgütlerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ret geldi.
Türkiye’nin oksijen deposu Kazdağları’nda yapılmak istenen Yenice Çırpılar Termik Santralı için 11 Ocak Çarşamba günü (yarın) Ankara’da İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı yapılacak.
Türk Tabipleri Birliği, TEMA, Greenpeace, İDA Dayanışma Derneği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği gibi çok sayıda sağlık ve çevre örgütü söz konusu santralın sağlığa ve çevreye zararlarına dikkat çekmek için toplantıya katılmak istediklerini dilekçe ile bildirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, toplantıya kısa süre kala başvuru yapan örgütlere toplantıya katılmalarının uygun bulunmadığını yazılı olarak bildirdi. Bakanlık, toplantıya katılmak yerine Bakanlığa veya Valiliğe yazılı görüş bildirilmesini istedi.
’Söz söyleme hakkımız yok sayıldı’
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan Bakanlığın kararına tepki gösterdi. Doğan, “Bize toplu yanıt yazmışlar. Yanıtta yaşam alanlarımız üzerindeki söz söyleme talebimiz kabul edilmemiş. Bunu kabul etmiyoruz” dedi. Doğan, “Kapalı kapılar ardında bir oldubittiyle İnceleme Değerlendirme Kurulu Toplantısı yapılacak. Oysa bizi dinleseler şirket yerine halkın önceliklerini gözetir, doğal ve sağlıklı yaşamdan yana karar alırlar. Biz toplantı öncesi yine bu karara itiraz edeceğiz” dedi.
’Sonuna kadar karşısındayız’
İDA Dayanışma Derneği Sözcüsü İlhan Pirinççiler, Çanakkale’de üç defa toplanan Toprak Koruma Kurulu’ndan onay çıkmadığını bu nedenle İDK toplantısının yapılmayacağını kaydetti. Pirinççiler, “ÇED süreci böyle bir durumda başlayamaz. Toprak Koruma Kurulu’nun onayı yokken İDK toplanıp ÇED süreci başlatılmak isteniyor. Bu hukuksuzluk burada yaşamımızı tehdit ediyor” diye konuştu.
“Çanakkale bir tarım kenti. Domatesi, papya biberi, şeftali, Bayramiç elma gibi Çanakkale’nin başlıca tarım ürünleri tehdit altında” diyen Pirinççiler şu ifadeleri kullandı: "Santral hayata geçerse tarım bitecek. Bu sadece Çanakkale’nin meselesi değil. İstanbul başta olmak üzere birçok bölge buradaki tarım ürünleriyle besleniyor. Tarım il müdürünün Toprak Koruma Kurulu’nda onay vermesi yönündeki tercihi akla zarar. Başta Kazdağı eteklerindeki köylüler ve yerel halk olmak üzere bir bölgenin geçim kaynağını dolayısıyla yaşamını yok edecek bir girişim söz konusu. Sonuna kadar karşısındayız.”