Akdeniz yokuş aşağı yuvarlanıyor

 
Ekosistemler ve sağladıkları hizmetler hızla bozularak ekonomiyi ve denize bağımlı insanların yaşam biçimlerini tehlikeye atıyor.

WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), ‘Akdeniz’de Ekonominin Canlandırılması’ raporunu yayımlandı. 

Rapora göre Akdeniz’in sağlığı onlarca yıl boyunca ekonomik faaliyete maruz kalmasının ardından, bugün ‘sarp bir kayalıktan yokuş aşağı yuvarlanıyor’. Ekosistemler ve sağladıkları hizmetler hızla bozularak, ekonomiyi ve denize bağımlı insanların yaşam biçimlerini tehlikeye atıyor.

Raporda turizm ve balıkçılık olmak üzere 2 sektör detaylı bir biçimde inceleniyor.
 
Kıyıların imara açılması, aşırı su ve enerji kullanımı ile başka etkenlerle bugüne kadar gerek denizin, gerekse kıyısal çevrenin bozulmasına neden oldu.
 
Bölge ekonomisine katkı sağlayan balıkçılık da son yıllarda gittikçe derinleşen bir kriz yaşıyor. Kolektif değerinin bugün hâlâ 3 milyar Amerikan Doları olduğu tahmin edilen balıkçılık, 180 binden fazla insana doğrudan istihdam sağlıyor.
 
Öte yandan, aşırı avcılık ve diğer insan etkileri örneğin kirlilik, habitat tahribatı gibi balıkçılık endüstrisini önemli ölçüde etkilemiş. Akdeniz’de erişilebilen balık rezervlerinin yüzde 80’i aşırı avlanmaya maruz kalıyor.

‘Tarafların görüşleri alınmalı’

Raporun yayımlanmasının ardından birçok balık popülasyonu, kıyı bölgesi ve okyanus ekosisteminin tüm dünya ve Akdeniz gibi önemli bölgelerde giderek daha fazla baskı altına girdiğini gözlemlediklerini söyleyen WWF Akdeniz Girişimi Direktörü Giu- Akdeniz yokuş aşağı yuvarlanıyor.
 
Ekosistemler ve sağladıkları hizmetler hızla bozularak ekonomiyi ve denize bağımlı insanların yaşam biçimlerini tehlikeye atıyor seppe di Carlo “Aynı zamanda denizler konusunda daha önce şahit olmadığımız ölçüde bir odaklanma gözlemliyoruz. Liderler bu odaklanmayı BM Sürdürülebilir Gelişme Hedefleri ve 2015 küresel iklim anlaşmasına erişmek için bir fırsat olarak kullanabilirler. Kaybedecek vakit yok” dedi.
 
WWF-Türkiye Doğa Koruma Yönetmeni Ayşe Oruç ise Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Turizm Stratejisi 2023’te deniz turizminin de geliştirilmesinin hedeflendiğine dikkat çekti. Oruç, “Tüm bu çalışmaların Akdeniz kıyılarımızın denizel doğal değerlerinin zarar görmeden hayata geçirilmesi için ilgili tüm tarafların görüşleri planlama aşamalarında yer almalıdır” dedi.

Sürdürülebilirlik artmalı

Raporda Akdeniz’de sürdürülebilir bir ekonomik modele ulaşmada, her biri Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri üzerine kurulu sunulan 6 tane stratejik öncelik şöyle: “- Bütünleşik ve ekosistem temelli deniz planlaması ile yönetiminin uygulanması,

* Sürdürülebilir bir Mavi Ekonomi yaklaşımının benimsenmesi,

* İklim değişikliğine karşı dirençli ve karbon-nötr ekonomi modellerinin oluşturulması,

* Kamu ve özel finansman yoluyla doğal varlıkların sürdürülebilir üretkenliğinin açığa çıkarılması,

* Kitlesel turizmin ayak izinin azaltılması ve daha sürdürülebilir turizm modellerine doğru yol alınması,

* Balıkçılık sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması.”
Kaynak- Cumhuriyet


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat