Uzman Eczacılık'ta Son Durum ya da Çabalama Kaptan Ben Gidemem!..

14.11.2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 6566 sayılı yasa ile eczacılıkta uzmanlık ya da uzman eczacılık düzenlemesi yapıldı.

Yaklaşık 2 yıl sonra 21.10.2016 tarihinde de uzman eczacılık uygulamasına işlerlik kazandıracak hususları düzenleyen “Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği” çıkarıldı.

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik’in de yasadan yaklaşık iki sene sonra çıkarıldığını düşünürsek Sağlık Bakanlığı’nda beher yönetmelik çıkarma süresinin 2 yıl olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

Ama uygulamaya gelince, bu beher süre, gittikçe ve eğlenceli biçimde uzuyor... Örneğin 2012 yılında çıkarılan “2. Eczacıyı” hâlâ görebilmiş değiliz.

Hal böyle olunca “Uzman Eczacıyı” görme süremizin de uzayacağını tahmin etmemiz gerekirdi. Gerçi “Eczacılıkta Uzmanlık Kurulu”ndaki üniversite hocaları, yaptıkları çalışmanın verdiği heyecanla ve aceleyle EUK tarafından bir başvuru formu hazırlanacağını, kontenjanların belirleneceğini, soru bankası oluşturulacağını ve Aralık 2016 tarihinde ilk sınavın ÖSYM tarafından yapılmasını hedeflediklerini açıklamışlardı…

Ama bunu yaparken, Sağlık Bakanlığının beher iş yapma sürelerine aşina olmadıkları anlaşılıyor.

Hatta Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nde yine daha önce pek rastlanmayan bir şey yapılmış ve Geçici 4. maddesinin başlığı “2016 yılı içinde uzmanlık eğitimine giriş sınavı” koyulmuştu. Altına da “2016 yılı içinde yapılacak uzmanlık eğitimine giriş sınavı ÖSYM tarafından veya Bakanlıkça uygun görülen Kamu Kurumlarınca yapılır.” yazılmıştı.

Ancak bütün bu kendini bağlama ve zorlama önlemlerine karşın, ne yazık ki uzman eczacılık sınavı henüz yapılmış, uzman eczacılık eğitimi hâlâ başlamış değil.

Sakın “klinik eczacılığı”, hastane eczacılığı ile karıştıran uzman eczacılık yasasını çıkaranlar gibi bir yanlış anlamaya kurban gidilmesin!.. Eh ne de olsa hastanelerde şimdilik eczacı var denilebilir(!) Ve zorunlu klinik eczacı uygulaması da taaa 2023’de başlayacağına göre ferah ferah uzman eczacılar alınır, ferah ferah yetiştirilir değil mi?

Ayrıca vakit de geçmiş değil… İki günde gündemin değiştiği bu kaotik ülkede, istenirse 10 günde neler yapılmaz ki; sınav da yapılır, eğitime de başlanır…

Ama bunun olmayacağını hepimiz biliyoruz. Peki neyin olacağını biliyor muyuz?.. Onu hiçbirimiz bilmiyoruz. Üstelik kanunla yönetmelikle kendimizi bağlasak bile bilmiyoruz.

Malûm, “çabalama kaptan ben gidemem hali” işte...

 

 

 

 

https://twitter.com/_FevziCakmak_

f.cakmak@eczacininsesi.com

 

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat