AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç öncülüğünde hazırlanan ve TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, eczacılık sistemini silbaştan değiştiriyor. Teklif, eczacılığı yalnızca ticarethane açma ve mesul müdürlük olarak değil, ilacın üretiminden dağıtımına kadar tüm aşamalardan sorumlu olan "sağlık hizmet sunucusu" olarak yeniden tanımlıyor.
Teklife göre eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre, en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenecek. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczane açılmasına izin verilecek. Nüfus kriterlerine göre eczane açılabilecek yerler, her yıl en az iki kez olmak üzere ilan edilecek, ilan edilecek yerlere müracaat eden adaylardan puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkını kazanacak. Yerleştirme puanının eşit olması halinde ise kura çekilecek. Eczane ruhsatnamesi iptal edilen eczacı, bir yıl süre ile ilan edilen yerlere müracaat edemeyecek. Eczanesini devretmiş bir eczacı, yeni bir eczane açmak istediğinde, yerleştirme puanı yarı oranında düşürülecek.

Mevcutlar etkilenmiyor
Serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak isteyen bir eczacı, en az bir yıl süreyle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde "yardımcı eczacı" olarak çalışmak zorunda olacak. Hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süreyle çalışanlar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılacak.
Teklifin gerekçesinde eczane sınırlamalarında, eczane başına düşen hasta sayısının azaltılmasının amaçlandığı, "yardımcı eczacılık" ile de istihdamın artırılmasının hedeflendiği kaydedildi. Mevcut eczaneler düzenlemeden etkilenmeyecek.

ANKARA- Milliyet

 
 
 


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat