Ankara’da açılışı yapılacak Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’nde, giderek paralı ve niteliksiz hale gelen sağlık hizmetinin bir hak olduğu hatırlatılacak. Meclise, Türkiye’nin dört bir yanından yoğun katılım bekleniyor.

Tüm vatandaşların davetli olduğu Meclis, 11 Mart 2012 tarihinde Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu’nda açılacak. Sağlık örgütleri, Türkiye’deki tüm siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerini de etkinliğe davet etti. Sağlık Hakkı Meclisi’nin gündemi, Genel Sağlık Sigortası (GSS); sloganı ise: “GSS’ye karşı sağlık hakkı”.

Meclis, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Hemşireler Derneği, Dev Sağlık İş, Türk Radyoloji Teknisyen ve Teknikerleri Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRT) gibi birçok derneğin öncülüğünde açılacak. “Sağlık hakkı” için Türkiye’de bu çapta bir katılım ilk kez gerçekleşecek.

‘KATILIN, SAĞLIĞI KONUŞALIM’

TTB, Meclis için,“Katılın; sağlığı konuşalım. Katılın; sağlık hakkımızı savunalım. Katılın; sağlıklı bir dünya yaratalım” çağrısını yapıyor.

Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi için hazırlıklar ise sürüyor. Tüm illlerde “İl Sağlık Hakkı Meclisleri” kuruluyor. Bu meclislerin temel amacı ise “sağlık hakkını sahiplenmenin toplumsallaşması”. İl meclisleri, yerelde GSS’den doğan tüm sorunlarla mücadele ederek bunu genel bir mücadele ile buluşturmayı hedefliyor.

‘BİRLEŞMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ YOK’

Yerellerde tüm sağlık meclislerinin çağrısı ise ortak: “Hizmet üretirken ve sunarken, mesleklerimize, hangi partiye oy verdiğimize, siyasi düşüncemize, inancımıza, etnik kökenimize bakmadan, bizleri yaftalamakta, ayırmakta, mücadelemizin ortaklaşmasına engel olmaktadırlar. Kimi zaman, daha da kötüsü, soruşturmalarla, cezalarla, türlü baskılarla korkutmaya çalışmaktadırlar. Bizlerin buna gelmeyerek, haklarımız ve parçası olduğumuz halkın sağlık hakkı için mücadele etmekten ve birleşmekten başka çaremiz yok.”

‘MÜCADELE PLANINI BELİRLEYECEĞİZ’

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, Sağlık Hakkı Meclisi’nin, “sağlığın ticarileştirildiği, sağlık hizmetine katkı ve katılım payı getirildiği, verilen hizmetin ise daraltıldığı sisteme karşı mücadelenin sadece bir parçası” olduğunu ifade etti. İllerdeki sağlık meclislerinin oluşturdukları raporları 9 Mart’ta kendilerine ileteceklerini kaydeden Erdolu, “temelde GSS’ye karşı bir mücadele planı belirleyeceğiz fakat GSS sağlığı tümüyle dönüştüren politikaların bir parçası. Bunun dışında da sağlıkta katkı -katılım payları ve bazı ücretler alınıyor. Biz ise bütünlüklü bir mücadeleyi amaçlıyoruz” dedi.
EVRENSEL


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat