18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Başkanı Ecz. Sabih Tekin ÇAĞLAR tarafından yapılan Basın Açıklamasıdır;
Değerli Basın Mensupları;
Sosyal Güvenlik Kurumu 27 Haziran 2012 tarihli açıklaması ile 01 Temmuz tarihinden itibaren elektronik reçete uygulamasına başlanılacağını bildirmiştir.
Bu açıklama kağıt reçete dönemine son verildiğinin ifadesidir. Yeni uygulamaya göre hekimler elektronik reçete numarası oluşturma yöntemiyle e reçeteleri tanımlayacaklar ve bu reçeteleri MEDULA adı verilen sisteme kaydedeceklerdir.
Daha açık bir ifade ile hekimler kendi bilgisayarları ile Sosyal Güvenlik Kurumunun ana bilgisayarına bağlanacak ve hastaya yazdıkları ilaçları o sisteme kaydedeceklerdir. Sisteme bu yöntemle kaydedilen reçeteler e-reçete olarak tanımlanacak ve hastaya reçete verilmeyecek sadece sistemde o reçete için oluşan numara verilecektir.
Hasta eczaneye başvurunca eczacı hastanın T.C. kimlik numarası ile hekim tarafından verilen elektronik reçete numarasını sisteme kaydederek ilaç bilgisine ulaşacaktır.
Bu sistemin en önemli ayağı Sosyal Güvenlik Sistemi tarafından oluşturulan MEDULA sistemidir. MEDULA sistemi hekimlerin reçete kaydettiği, eczacıların da girilen reçetenin içeriğini gördüğü ve ilaçları kaydettiği sorgulama sistemidir.
Son günlerde ilaç alanında yaşanan karmaşanın ve bugünkü basın açıklamamızın sebebi de her şeyin temeli olan MEDULA sisteminin çalışmamasıdır.
Sistem çalışmadığı an eczacı hekimin yazdığı ilaç bilgisini görememektedir. Doğal olarak da hastaya ilaç verilememektedir. Sonuçta hasta ilaçsız kalmaktadır.
Yıllardır kullanılan bu sistemin hala düzgün olarak çalışmaması anlaşılabilir değildir. 70 milyon kişi tek bir sistemden ilaç alacak ve bu sistem çalışmayacak.
Yapılan son açıklamalarda, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren e-reçete dışında herhangi bir reçete türünün sistem tarafından kabul edilmeyeceği belirtilmiştir. Bu açıklama, insanların ilaçsız kalması demektir. Çalışma Bakanı Sayın Bakan Faruk Çelik’in 21 Aralık 2012 tarihli "30 Eylül 2012 itibariyle toplam yazılan reçete sayısı 25 milyon 823 bin 400 olup, bu reçetelerden 12 milyon 143 bin 589’u yani yüzde 47’si e-reçete şeklindedir." Açıklaması dikkate alındığında 1 Ocak 2013 sistemdeki e reçete sayısının tam iki katına çıkacağı anlaşılmaktadır. Bir başka ifade ile mevcut sistemdeki yük ve arıza da ikiye katlanacaktır.
Sosyal Güvenlik Kurumu en kısa zamanda MEDULA sisteminin kesintiye uğramadan ve aksamadan çalışmasını sağlamalı veya MEDULA sistemi arızalandığında devreye girebilecek bir yedek sistem kurmalıdır. Bunların yapılamaması durumunda bu eksikler giderilinceye kadar zorunlu e reçete sistemine geçiş ertelenmelidir.
Eczacılar; MEDULA çalışmıyor, ilaçlarınızı göremiyoruz biçimindeki ifadelerle hastalarla karşı karşıya gelmekten endişe duymaktadırlar.
Eczacılar çalışmayan sistem yüzünden hastalarına sağlık hizmeti sunamamaktan mutsuz ve üzgündürler.
Eczacılar sorumlu olmadıkları bir sistem yüzünden yaşanan hasta mağduriyetleri nedeni ile vicdan azabı çekmektedirler.
Ne eczacılar ne de hastalar böylesine bir muameleyi hak etmiyorlar.
Sorumluları bir kez daha göreve davet ediyoruz.
TRABZON ECZACI ODASI
BASIN BÜROSU