ECZACININ SESİ

ÖZEL HABER- ANALİZ

 

Mesleki olarak yaşadığımız sorunlar bir süredir meslek örgütlerimizin yöneticileri tarafından basına ve kamuoyuna yansıtılmaya başladı.

Yansıyan bilgilendirmelerde ilaç firmaları tarafından yeni KKİ oranlarının uygulanmadığı 340 kalem ilaçla ilgili sorun öne çıkıyor.

Hatta denilebilir ki, yalnızca bu sorun dillendiriliyor.

Eczacının haksız, hukuksuz bir biçimde, 340 kalem ilacı zarar ederek satması elbette önemli ve öne çıkartılması gereken bir sorundur.

Ancak bu güncel, yakıcı sorunun yanında diğer yapılanlar ve yapılanların sonuçları örtülmemelidir.

 

Fiyat indirimleri ve raf zararları

Son fiyat indirimleri ve her Cuma günü yapılan indirimler sonucu eczacı ciddi raf zararına uğratılmış ve uğratılmaya da devam etmektedir.

Yayımlanan fiyat kararnamesi ile eczacının stok zararlarının karşılanması mevzuat ile güvence altına alınmıştır.

Ancak bu güvence ısrarla unutturulmaya çalışılmakta ve görmezden gelinmektedir. İlaç firmaları ve mevzuatın uygulanmasından sorumlu devlet kurumları açıkça suç işlemektedirler.

 

Ticari iskontoların kaldırılması haksızlıktır

Ticari iskontolarımız bir gecede kaldırılmış, eczacı zarara uğratılmıştır. Bu uygulama da görmezden gelinmeye çalışılmaktadır.

Ticari iskontoların kaldırılmasından doğan kayıp yeni bir ilaç fiyat kararnamesi düzenlemesi ile telafi edilmeli, eczacı kâr oranları kararnamede arttırılarak yeniden belirlenmelidir.

 

Giderek büyüyen sorun KKİ

KKİ oranlarının yükseltilmesiyle eczacının taşıma zararı katlanılmaz boyuta yükselmiştir.

KKİ yükü bir an önce eczacının sırtından alınmalıdır. İlaç firmaları kamuya yapacakları iskontoları başka bir yöntemle, kendi aralarında çözmelidir.

 

SONUÇ

Sonuç olarak bugün yaşadığımız çok boyutlu sorunlar yumağının yalnızca bir tarafını göstermek doğru değildir, bu birilerinin ekmeğine yağ sürmektir.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat