Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yılbaşında uygulamaya koyduğu vatandaştan katılım payı alınması uygulamasından 670 milyon lira gelir elde edecek. SGK, 599 milyon liralık tasarruf paketini de uygulamaya soktu.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) artan sağlık harcamalarını kısmak için uygulamaya koyduğu, reçeteden ve acil müracaatlardan ek katılım payı alınmasına yönelik uygulamayla vatandaşın cebinden 670 milyon lira çıkacak. SGK’nın yaptığı hesaplamalara göre vatandaşlar, sağlık harcamaları için bu yıl ceplerinden ilave katkı payı için 670 milyon TL ödeyecek. Böylece reçeteler, aile hekimleri ve acil müracaatlarda ödenecek tutarlarla vatandaşların cebinden ilave 670 milyon lira çıkacak.

Acilden 200 milyon TL

Yeni uygulamayla vatandaştan reçete başına 3 TL yerine, 3 liraya ek olarak üçüncü kutudan sonraki her kutu ilaç için ilave 1 lira katkı payı alınması, ayrıca aile hekiminin yazdığı reçetelerden de 3 lira artı 1 lira katılım payı alınması sağlandı. Ayrıca, daha önce acil müracaatlarda katkı payı alınmazken, yeni uygulamayla acil şikayetiyle hastanelere başvuran vatandaşların durumlarının acil olmadığı tespit edilirse hastalardan katkı payı alınacak. SGK sadece buradan 200 milyon TL’lik gelir bekliyor.

SGK’nın Sağlık Uygulama Tebliği’nde son yaptığı değişiklik 8 Mart’ta yürürlüğe girdi. Bu değişiklikle reçete başına yeni ücretler getirildi. Bu düzenlemeye göre, vatandaşlardan daha önce ücret alınmayan aile hekimi muayenelerinden 3 TL katkı payı alınmaya başlandı. Reçetenin nereden yazıldığına bakılmaksızın 3 kutu ilaç için 3 TL, 3 kutudan fazla her ilaç için de 1 TL ilave ücret alınıyor. Ayrıca vatandaşın 10 gün içinde aynı branşta, farklı hastaneye gidip muayene olması halinde ilave olarak 5 lira daha ödemesi gerekiyor.

474 milyon liralık tasarruf önlemleri de uygulamada

SGK, giderlerini azaltmak amacıyla aldığı önlemler kapsamında bir dizi tasarruf önlemi de aldı. Buna göre ilaçta eşdeğer bandın yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilmesi uygulamasından 125 milyon lira tasarruf edileceği hesaplandı. Ayrıca SGK, vatandaşların Genel Sağlık Sigortası’nın aktivasyonu için il ve ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezlerine gitme zorunluluğunu kaldırarak, vatandaşların kuruma giderek işlem yapmaları yükünü ortadan kaldırdı. Böylece vatandaşlar, SGK’nın internet sitesinden TC kimlik nosu ile girerek, sağlık hizmetlerinin ‘aktivasyonunu’ yapılabilecekler. Vatandaşlar yeni doğan çocuklarının sağlık aktivasyonunu da internetten yapabilecek. SGK, buradan da toplamda 474 milyon TL tasarruf bekliyor.
GÜLÜMHAN GÜLTEN/VATAN
 
 
 


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat