SGK bundan sonra 1 ayı 28 gün olarak kabul edecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 10 Ocak günü yayınlanan ve 18 Ocak Cuma günü uygulamaya giren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) değişikliği ile yanık, kansızlık, mantar enfeksiyonları, reflü ve gastro intestinal sistem ülserlerinde kullanılan ilaçları artık 28 günlük ödeyecek.

Yani SGK bundan sonra 1 ayı 28 gün olarak kabul edecek. Ayrıca, tedaviye başlama ilaçları raporlu bile olsa yine 28 günlük ödenecek. Raporlu hastalar, raporları olsa dahi ilk başlangıç ilaçlarını en fazla 28 günlük alabilecekler.

Bunu denetlemek için SGK, sistemde hastanın son 3 ayda aldığı ilaçları kontrol ederek, yeni yazılan ilaç (veya eşdeğerine) bakarak 3 ay içinde yazılan ilacı kullanıp kullanmadığını denetleyecek eğer kullanmadıysa, en fazla yine 28 günlük ilaç ödeyecek. Hasta, son 3 ay içinde kullandıysa, 3 aylık ilaç ödemeye devam edecek.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ”SGK, ilacı ödeyeceği gün sayısını değiştiriyor, eczanelerimizde bulunan ve firmalar tarafından SGK’nın ödeme gün sayısına göre üretilmiş ilaçlarımız eczane raflarımızda kalıyor. Atsan atılmaz, reçeteye versen SGK ödemez. Ne olacak bu ilaçlar?” dedi.

Saydan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

TEİS olarak raporlu hastalarımızı bilgilendirmek isteriz, raporlu ilaçlarını bitirmeden 15 gün önce reçeteye yazdırabilirler. Bu haklarını kullansınlar, ihmal edip geciktirince SGK ilk defa ilaç alıyormuş uygulaması yapıp sadece 28 günlük ilaç verecektir.

Devamlı değişen 10 günlük, 30 günlük, 28 günlük ilaç ödemeleri ülkemizdeki ilaçların “ambalaj standartlarının“ olmamasından kaynaklanmaktadır. İlaç tekelleri tarafından ilaçlar kurumun ödeme süresine göre, içindeki tablet, kapsül v.s. sayısını değiştirebiliyor.

SGK, ilacı ödeyeceği günü değiştiriyor, eczanelerimizde bulunan firmalar tarafından ödenecek güne göre ayarlanmış ambalajlı ilaçlarımız eczane raflarımızda kalıyor. Atsan atılmaz, reçeteye versen SGK ödemez. Ne olacak bu ilaçlar? Hepsi bizim milli servetimizdir.

İLAÇ’TA AMBALAJ STANDARTI İSTİYORUZ”

Ülkemizde ilaçlarda “ambalaj standardı “ neden yok?

Sağlık Bakanlığınca; Kısa tedavi için ambalaj, Raporlu hastalar için ekonomik ambalaj ve ilaç miktarları belirlenir. Her etken madde grubu için sabit bir tablet sayısı verilir ve aynı ilacın 28 veya 56′lığını, 84′lüğünü çıkarmak isteyen firmaya izin verilmez. Böylece ilaç israfı da en aza inmiş olur.

TEİS olarak; ilaç ambalajları içindeki ilaç sayısı ile oynanmasını istemiyoruz. İlaçlara ambalaj standardı getirilmesini ve SGK’nın bir ayın kaç gün olduğu kararsızlığından vazgeçmesini, hastalarımızın 28 günlük ilaç çilesinden kurtarılmasını istiyoruz.”

sozcu.com.tr



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat