Kamuoyunda ilk kez Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın DÜNYA’ya yaptığı açıklamayla duyurulan sağlık serbest bölgelerinin kurulmasına ilişkin altyapı da KHK ile sağlandı...

Buna göre, "Türkiye’nin sağlık alanında bölgesel bir cazibe merkezi haline getirilmesi, yabancı sermaye ve yüksek tıbbî teknoloji girişinin hızlandırılması" amacıyla, serbest bölgeler mevzuatına tabi Sağlık Serbest Bölgesi kurulabilecek.

Bakanlık KHK ile süreli sözleşme ile personel çalıştırma yetkisi de aldı. Buna göre, özel projelerde veya özellikli işlerin yaptırılması için üç yıla kadar Türk vatandaşı ya da yabancı personel çalıştırılabilecek. Bu personel kamu çalışanlarına ilişkin mevzuatın dışında olacak.

Yabancı hekim ve hemşirelerin önü açıldı

Sağlık Bakanlığı’nı yeniden yapılandıran kanun hükmünde kararnamede, tartışmalı yabancı hekim ve hemşire çalıştırılmasının önü açıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan KHK’yla, sağlık politikalarını yürütmek üzere Sağlık Politikaları Kurulu oluşturuldu. İlk taslakta, bütün genel müdürlükler kurullara dönüştürülürken, bu düzenlemeden vazgeçilerek KHK’da merkez birimlerin genel müdürlük olarak örgütlenmesine devam edilmesi dikkat çekti. Buna karşılık, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu oluşturularak, sağlık sektöründe kurul aracılığıyla yönetim genişletildi. KHK ile bir yıl içinde kamu hastane birliklerinin kurulması da hükme bağlandı.

Sağlık Bakanlığı yatırımcı bakanlık oldu

KHK ile "Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü" oluşturuldu. Halen uygulanmakta olan sağlıkta kamu-özel işbirliği ile yatırım yapılması modelleri de bu genel müdürlüğün görevleri arasında sayıldı. Bakanlık, bu genel müdürlüğün ağırlıklı sorumluluğunda olmak üzere "Tıbbi ürün ve hizmetlerin üretiminin teşvik edilmesi" yetkisini de KHK ile aldı. KHK’nın 50. Maddesinde, Bakanlık, ileri teknoloji gerektirenler başta olmak üzere, ülkenin sağlık sektöründeki tıbbî cihaz, ürün, hizmet ve ilaç sanayisinin geliştirilmesine ve desteklenmesine yönelik politikaları belirler ve uygular. Bu amaçla girişimcileri yönlendirir, yerli sanayiye malî ve diğer teşvikleri uygulayabilir, yerli sanayinin teknolojik altyapı ve yeteneklerini araştırır, bunların geliştirilmesine yönelik önlemleri alır, gerektiğinde yurtdışından yerli sanayiye teknoloji transferi yapılmasını sağlar" ifadesine yer verildi.

DÜNYA



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat