ECZACININ SESİ
ÖZEL HABER
10 Kasım 2011 tarihinde yeni ilaç fiyat kararnamesi yayımlandı.
Yeni kararname, ilaç fiyat düşüşlerinde, İTS’ ye kayıt yapmak koşulu ile eczane raf / stok zararlarının ilaç firmalarınca ödeneceğini söylüyor. Bu kayıpların telafisini mevzuat güvencesi altına alıyor (?)
Ancak, 21 Kasım 2011 tarihinde yapılan toplu ilaç fiyat indiriminin yanında, her cuma günü yayımlanan listelerle ilaç fiyat indirimleri de devam ediyor.
Kararnameye göre, toplu yapılan indirimlerin yanında, haftalık yapılan indirimlerin stok zararları da ödenmek zorunda.
Ancak görülen o ki, 10.11. 2011 tarihli kararname hiç kimsenin umurunda bile değil.
Bu açık hukuksuzluğa kim "DUR" diyecek?
Konuya ilişkin 11.11. 2011 tarihli TEB duyurusunu aşağıda HATIRLATMAK amacıyla yayınlıyoruz. 
 
37.A.00.007532
Ankara, 11.11.2011
BÖLGE ECZACI ODASI
YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞINA
10.11.2011 tarih ve 28108 sayılı Mükerrer Resmi Gazete’de Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar yayınlanmıştır.
Karar metni ekte yer almakta olup, Kararın 3 üncü maddesinde yapılan düzenleme,
“(3) İlaçların fiyatlarında ancak Fiyat Değerlendirme Komisyonunca belirlenecek oranlarda artış yapılabilir. Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 5 iş günü sonra uygulanmaya başlanır. Ancak, fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmez. Depocuya satış fiyatı belirlenirken referans fiyata uygulanan oranların düşüşü nedeniyle eczane stoklarında meydana gelebilecek stok zararları, firmalar tarafından ecza depolarına, depolar tarafından da eczanelere ödenir. Bu kapsamda yapılacak işlemlerde, eczacılar tarafından İlaç Takip Sistemine yapılan bildirimler esas alınır. Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararı sonucu yapılan fiyat artışları söz konusu olduğunda, firmaların talebi halinde firmanın kendi ilaçlarına ait eczane stok bilgileri İlaç Takip Sistemi aracılığı ile ilgili firmayla paylaşılır. Firmaların kendi istekleriyle yapılan fiyat düşüşlerinde ise, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin ilgili firma tarafından taahhüt edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeyebilir. Komisyonun sekretarya hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülür.” Şeklindedir.
Bu düzenleme ile, ilaç fiyat değişikliklerine bağlı olarak, eczanelerin stoklarında bulunan ilaçlar nedeniyle oluşan stok zararının telafisinin ne şekilde karşılanacağı yasal mevzuat ile belirlenmiştir.
Bilgilerinizi ve konunun üyelerinize duyurulmasını saygılarımla rica ederim.
Uzm.Ecz.HarunKIZILAY
Genel Sekreter
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat