14 Aralık’ta El İlanı Dağıtıyoruz!

Sağlık, ilaç ve eczacılık alanında yaşanan son gelişmelerin mesleğimiz ve halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini yurttaşlarımızla paylaşmak amacıyla 14 Aralık 2011 Çarşamba günü 11.00-13.00 saatleri arasında; İstiklal Caddesi Galatasaray Lisesi önünde, Bakırköy Özgürlük Meydanında, Mecidiyeköy Meydanında ve Kadıköy Meydanında kuracağımız stantlarda halka yönelik olarak hazırlanmış el ilanlarını dağıtıyoruz. Beyaz önlüklerimizle yapacağımız dağıtıma tüm meslektaşlarımızın katılım ve desteğini bekliyoruz.

16 Aralık’ta Köşe Yazarlarıyla Buluşuyoruz!

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu, sağlıkta ve eczacılıkta yaşanan son gelişmeleri aktarmak ve değerlendirmelerini paylaşmak üzere, 16 Aralık 2011 Cuma günü düzenlenen toplantıda günlük gazetelerin köşe yazarlarıyla bir araya geliyor.

18 Aralık’ta Taksim Meydanındayız!

2 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete’de "Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun"da değişikliğe yol açan yeni bir kararname yayımlandı. 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile sağlık, ilaç ve eczacılık alanında Sağlık Meslekleri Kurulu, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, vb. kurumların ve kurulların etkin olduğu "yeni" bir yapılanmaya gidildi.

Sağlıkta dönüşümün esas olarak tamamlandığı bu "yeni" yapılanma ile;

  1. İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü kaldırılarak yerine Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu kuruluyor. Böylece eczacılık mesleğinin adı Sağlık Bakanlığı’nın idari sisteminden çıkarılmış oluyor.

  2. İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ilaç alanında tek yetkili kurum haline geliyor.

Sağlık Meslekleri Kurulu ile;

  1. Tabip, eczacı, veteriner, diş hekimi, tüm sağlık meslek mensuplarının mesleki etik ilkeleri bu kurul tarafından belirleniyor.

  2. "Mesleki yetersizliği" tespit edilen sağlık meslek mensupları, bu kurulun kararı ile meslekten geçici ya da sürekli olarak men ediliyor.

İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti üreten tüm hastaneler, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun yönetimine devrediliyor ve her biri birer ticari işletmeye dönüştürülüyor.

Kamu hastaneleri tıpkı özel hastaneler gibi (A, B, C, D, E) sınıflandırılıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın ve bağlı kuruluşlarının görev ve yetkilerini yeniden tanımlayan bu kararname değişikliği ile hastaların sağlığı değil "müşteri memnuniyeti" önceleniyor.

663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname sadece sağlık meslek mensuplarının ve sağlık çalışanlarının değil tüm toplumun sağlık haklarını tehdit ediyor.

Bu nedenle meslektaşlarımızı;

Sağlık meslek birliklerini işlevsizleştiren, ilacı eczacılık hizmetinden ayıran bu Kanun Hükmünde Kararnamenin getirdiği olumsuzluklara karşı, Sağlık Meslek Odaları Koordinasyonu (SMOK) tarafından düzenlenen ve 18 Aralık 2011 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Tünel-Taksim yürüyüşüne katılmak üzere saat 12.00’de Tünel’de buluşmaya davet ediyoruz.

İSTANBUL ECZACI ODASI



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat