Sosyal Güvenlik Kurumu, sürekli kriz yaşanmasına neden olan ilaçta kamu ıskonto sistemini değiştirmek için harekete geçti. Halen uygulanmakta olan ve ilaç bütçesi için öngörülen rakamın aşılması durumunda kamuya ıskonto yapılması uygulamasının yerine geçecek yeni bir sistem aranıyor.
2013’ten itibaren uygulanacak sistem için bazı firma ve ilaç gruplarına göre bütçeleme yapılması, terapötik eşdeğer ilaç fiyatlandırmasına kadar birçok ödeme sistemi inceleniyor. İlaçta kamu ıskontosu, geçen günlerde tekrar gündeme gelmişti. Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) yaptığı açıklamayla; ilaçta yeni bir krizin kapıda olduğunu belirtmişti.
Şu anki sistemde, kamu ıskontosu sistemi uygulanıyor. Buna göre ilaç ödemeleri için kamu belli bir rakam ayrıyor, bu rakamın aşılacağının ortaya çıkması durumunda ise ilaç fiyatlarında ilave ıskontolar gündeme geliyor. Ancak son olarak 2011 Aralık ayında yaşandığı gibi bu sistem sürekli olarak tartışmaları da beraberinde getiriyor. Iskontoların yüksek olması nedeniyle geçen aylarda hayati ilaçlar piyasada bulunamamış ve bazı ıskontolar geri çekilmişti.
SGK’nın ise, bu durumların tekrarlanmasını önlemek için; ilaçta sürekli olarak krize neden olan kamu ıskonto sistemine neşter atmaya hazırlandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, 2013 yılından itibaren bu sistemin kaldırılması için alternatif geri ödeme sistemleri masaya yatırıldı. Şu anda ise, birçok farklı model değerlendiriliyor. Bunlar arasında ‘terapötik eşdeğer ilaç’ sistemi ve ilaçlar için belli bütçeler belirlenmesi öne çıkıyor.
2004’te ıskonto sistemine geçildi
Türkiye’de ilaçlar için getirilen geri ödeme sistemi, 2004 yılında radikal olarak değiştirildi. Getirilen yeni sistemde, kamunun en büyük ilaç alıcısı olduğu belirtilerek, ıskonto modeline geçildi. Buna göre, artık ilaçlar sosyal güvenlik kurumlarına satılırken, normal fiyatları üzerinden ‘kamu ıskontosu’ uygulanacaktı. Ancak ilaç harcamalarındaki artışın durdurulamaması üzerine, global bütçe uygulaması da devreye girdi. Global bütçe kapsamında, yıl başında öngörülen ilaç harcamalarının aşılacağının ortaya çıkması durumunda, ilave ıskonto uygulamaya giriyor.
İşte yeni modeller
Terapötik eşdeğer ödeme sistemi:
Aynı tedaviyi yapan farklı ilaçlar için tek bir fiyat belirleniyor ve hepsine bu rakam üzerinden ödeme yapılıyor. Bu sisteme geçilmesi durumunda doktor hastasına hangi ağrı kesiciyi yazarsa yazsın, kamu bu ilaçlara tek bir fiyat üzerinden standart ücret ödeyecek. Uygulama insülin gibi bazı kritik ilaçların korumaya alınmasını gündeme getirecek.
İlaç için belli bütçe belirlenmesi:
Halen kısmen uygulanan sistemin genişletilmesi de gündemde. Bu modelde ise, yılbaşında bütçe hazırlanırken;
belli ilaç grupları veya ilaç firmaları için bir ödenek ayrılacak. Bu ilaç gruplarına veya firmalara yapılan ödemelerde de, yıl boyunca bu ödenek esas olacak. Ödenek aşılırsa tedbir alınacak.
HACER BOYACIOĞLU/ RADİKAL