Türkiye’nin ilaç ithalatının yüzde 61,3’ü Avrupa’dan

Mehmet KAYA/ EKONOMİ GAZETESİ

Türkiye’nin 2023’te yaptığı ilaç ithalatı, önceki yıla göre yüzde 8 arttı. Diğer yandan, en fazla ithalat yapılan ilk 20 ülkenin payı 2022’de yüzde 94,6 seviyesindeyken, 2023’te yüzde 96’ya yükseldi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) ilaç ithalatına yönelik bir çalışma hazırladı.

Çalışmada, Türkiye’nin Avrupa’dan yoğunlaşan ithalatına dikkat çekildi. 2023 itibariyle Türkiye’nin toplam ilaç ithalatının yüzde 61,3’ünün Avrupa ülkelerinden gerçekleştiği, en fazla ithalat artışının yüzde 53 ile Belçika’dan yapılan ithalatta olduğu vurgulandı.

TEİS Başkanı Nurten Saydan, yerli ilaç kullanımı ve hekimlerce yazılmasının özendirilmesi yanında, ilaç reçetelerinin ticari isim yerine etken madde ile hazırlanması önerisini tekrar dile getirdi.

İlaç Endüstrisi İşveren Sendikası verilerinden yapılan çalışmada, Türkiye’nin en fazla ithalatı, Almanya, ABD ve Çin’den yaptığı, ihracatta ise Güney Kore, Macaristan ve Gürcistan’a gerçekleştirdiği kaydedildi.

2023’te ithalat 5 milyar 323 milyon dolar, ihracat ise 1 milyar 916 milyon dolar oldu. Çalışmada bazı ülkelerden yapılan ithalattaki hızlı artışa dikkat çekildi. İthalat artışı yüzde 8 olurken, Belçika’dan ithalat yüzde 53, ABD’den yüzde 48, İrlanda’dan yüzde 38 oranındaki artışa vurgu yapıldı.

İthal ilaçlar içinde kan ürünleri, serum, aşı, toksin ürünler ile kutu ilaçların ihracat içindeki payının yüzde 93, ithalattaki payının ise yüzde 80 olduğu belirtildi.

YERLİ İLAÇ ÜRETİMİ VE KULLANIMI TEŞVİK EDİLMELİ

TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan konuya yönelik yaptığı açıklamada, yerli ilaç üretimi ve kullanımının teşvikinin daha da geliştirilmesini isteyerek, “Reçetelerde etken madde yazılımına geçilerek, hekim ve eczacılar yerli ilaç için teşvik edilmeli. Aynı zamanda yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınarak vatandaşın da yerli ilacı kullanımı teşvik edilmelidir. AB ülkelerini incelediğimizde, her ülkede jenerik ilacın ve yerli üretimin desteklendiğini görmekteyiz. AB ülkelerinde reçetesini alıp eczaneye gelen hastalar, eczacıya bir istekte bulunmazlarsa eczacı, kendisine en uygun eşdeğer ilacı vermektedir.  Tedavi ve ilaç parasının bütçeye vereceği yükün azaltılması ancak yerli ilaç desteklenerek mümkündür. Bu bağlamda yerli üretim ilacı yaygınlaştırmak için reçetelerde bir önce etken madde yazılımına geçilmeli. Bu ilaç yokluğunun da önüne geçecektir” dedi.

İHTİYACIN ÇOK ÜZERİNDE ECZACILIK FAKÜLTESİ MEZUNU VAR

Nurten Saydan, eczacılık fakülteleri ve mezunlarının sayısının ülke ihtiyacının çok üstünde olduğunu da hatırlatarak, yerli ilaç sanayiinin geliştirilmesinde ana etkenlerden olan AR-GE ihtiyacına dikkat çekerek, “Türkiye’de ilaç pazarından en çok pay alan ilaçlar listesinde biyoteknolojik ürünlerin oranı gittikçe artıyor. Sadece konvasiyonel ilaçların değil gerçek manada tedaviye yenilik getiren ilaçların geliştirilmesi ve üretilmesi için gerekli ekosistem oluşturulmalı. İvedilikle bu altyapının sağlanması adına atıl durumda olan eczacılık fakültelerinin bir kısmı araştırma ve geliştirmeye tahsis edilmeli”dedi.

Kaynak- https://www.patronlardunyasi.com/turkiyenin-ilac-ithalatinin-yuzde-61-3u-avrupadan



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat