Son dönemde ilaç giderlerinin fazlalığından yakınan ve bunun için tasarruf tedbirleri adı altında yeni düzenlemelere giden Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı, bu tedbirler çerçevesinde yaptıkları düzenlemelerle ilaçta devam eden sorunların üzerine adeta yeni sorunlar inşa ediyorlar. Bir tarafta SGK’nın yükselttiği kamu kurum iskontolarını uygulamayan ilaç firmalarının 84 adet hayati öneme haiz ilaçta indirim yapmamaktaki direnişleri devam ederken, diğer taraftan maliyet artışına karşın düşen fiyatlar nedeniyle bir çok ilaç piyasadan geri çekilmeye başlandı. Halk sağlığını korumak birinci önceliği olan İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından ise satışı devam eden bazı ilaçlardaki eksiklik ve hatalar yüzünden yapılan geri çekmeler, firmaların prestij kaybetmemesi için gizlice yapılmaya başlandı.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan: "Sağlık Bakanlığımızı, ilaçta yaşanan bu sıkıntı ve sorunların çözümü için göreve çağırıyoruz. Firmalar prestij kaybetmesin endişesi ile özel mesajla yapılan ilaç geri çekme duyurularının yasal mevzuata uygun olarak bakanlık resmi sitesinde yayınlanmasının sağlanmasını, sayıları her gün artan piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili düzenleme yapılmasını, kısacası dengeleri bozulan ilaç piyasasındaki kargaşaya "dur" denilmesini istiyoruz. Eczane eczacılarının sendikası olarak ilaçların , uygun fiyatlı, piyasada bulunabilir ve ulaşılabilir olmasını istiyoruz" dedi.

Ecz. Saydan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Birbiri ardına çıkarılan düzenlemelerle ilaçta yaşanan sıkıntılar halen çözülebilmiş değilken her geçen gün bu sıkıntılara bir yenisi ekleniyor. Halen kamu kurum iskontolarını vermemekte direnen ilaç firmaları yüzünden 84 adet hayati öneme haiz ilaçta sorun devam etmektedir. Devletin istediği iskontoları vermeyen söz konusu ilaç firmalarına gerekli yaptırımın uygulanması gerekmektedir. Ancak bu duruma sessiz kalan yetkililer yüzünden ceza vatandaşla biz eczacılara kesilmektedir.

PİYASADA OLMAYAN İLAÇLAR SORUNU BÜYÜYOR

Bu ülkenin eczacıları olarak ilaç fiyatlarının elbette uygun fiyatta olması arzumuz ve tercihimizdir. Ama BULUNABİLİR olması her şeyden önemlidir. Maliyet artışına karşın düşen fiyatlar nedeniyle bazı ilaçlar piyasadan birer ikişer çekilmeye başladı. Firmalar bu ekonomik sebep yüzünden ilaçları ya üretmiyor yahut sayılı miktarda üretiyorlar. Durum böyle olunca piyasada bulunmayan ilaç sayısında her geçen gün artış yaşanıyor."

İEGM İLAÇ GERİ ÇEKME DUYURULARINI ARTIK YAYINLAMIYOR

Öte yandan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü (İEGM), satışı devam eden bazı ilaçlardaki eksiklik ve hatalar yüzünden meydana gelen geri çekme işlemlerini daha önce resmi internet sitesi üzerinden duyururken, 2. ve 3. sınıf geri çekme işlemlerini bundan sonra sitesinde yayınlamama kararı aldı. 2.sınıf geri çekmelerin eczanelerdeki ilaçları ilgilendirdiğine işaret eden Saydan: "Firmanın, deponun geri çekme işleminden haberi yok, eczanelere e-posta yoluyla kamuoyundan gizli bir şekilde duyuru yapılarak, eksiklik ve hataları bulunan ilaçlar toplatılmaya çalışılıyor. Kimseye haber vermeden yapılan bu ilaç geri çekme işlemlerinde, depolar haberdar olmadığı için elimizdeki ilaçları iade etmekte zorlanıyoruz. Halbuki yönetmeliğe göre 2. Sınıf geri çekmelerde ilaç 3 gün içinde toplatılmak zorundadır" dedi.

Saydan açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İEGM internet sayfasından 2. ve 3. Sınıf ilaç geri çekilme duyurusu yapılmıyor. Ama kozmetik ürün duyuruları çarşaf çarşaf yayınlanıyor. Keşke Bakanlığımız kozmetik ürünlere gösterdiği hassasiyeti İLAÇLARA gösterse de geri çekilen ilaçların neden toplatıldığı hakkında bilgi verebilse, bizler de eczacılar olarak içimiz rahat olarak hastalarımıza ilaç verebilsek.

Elbette ilaç üretimi sırasında teknik olarak hatalar, eksikler olabilir. Ama ilaçtan sorumlu genel müdürlüğün, hatalı olduğu anlaşılarak toplatılmasına karar verilen ilaçlar için, ilaç firması PRESTİJ, İTİBAR kaybetmesin diye resmi internet sitesinden duyuru yayınlamaması kabul edilebilir bir durum değildir. Böyle ciddiyetten uzak bir tutum olamaz. İlaç üretimi, kontrolü, denetimi çok önemli olan bir üründür.

Sağlık Bakanlığını, ilaçta yaşanan bu sıkıntı ve sorunların çözümü için göreve çağırıyoruz. Kamuoyuna duyurulması gereken İLAÇ GERİ ÇEKME DUYURULARININ ivedilikle bakanlık resmi sitesinde yayınlanmasını, sayıları her gün artan piyasada bulunmayan ilaçlarla ilgili düzenleme yapılmasını, kısacası dengeleri bozulan ilaç piyasasındaki kargaşaya "dur" demesini istiyoruz."

TEİS BASIN BÜROSU

 
 
 


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat